Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
“När du som person mår bra i en grupp är det lättare att prestera”, framhåller Falu BS-herrarnas tränare Niklas Forslund om glädjens roll i att nå framgång som spelare och klubb.
Foto: Zackarias Eriksson

Forslund om Falu BS framfart i ny hemvist

FALUN. Falu BS A-herrar har låtit meddela sin närvaro i division 2. Och det i tämligen tuffa tongångar från en nykomling. De inledande omgångarna har skänkt både nyttiga insikter och startkapital på poängkontot. – En viktig utgångspunkt är att bygga trygghet via ett starkt försvarsspel, säger tidigare spelarprofilen tillika nye coachen Niklas Forslund.

Falu BS börjar bli varma i kläderna i den hetluft som stavas division 2.
Den nya hemvisten ett snäpp högre upp i seriesystemet har hittills landat en full godkänd poängskörd efter de inledande omgångarna.
I förra helgens bortabatalj mot Farsta gick man på pumpen (1–4) men noteras dessförinnan för två segrar och en oavgjord match, vilket i skrivande stund ger sju pinnar och en plats på övre tabellhalvan.

De senaste åren har sett Falu BS-herrarna gå från klarhet till klarhet och gång efter annan säkra avancemang i dalafotbollen.
Det höga tempot har nu placerat laget i division 2 norra Svealand.
– Vi har gjort en hel del bra så här i början, men det krävs också lite tid för allt att sätta sig. Vi har fler steg att ta och det finns gott om kunnande hos killarna.

Niklas, som nu axlar tränarsysslan efter föregångaren Robin Kizil, fortsätter nära dagsläget och lagets kollektiva kraftkälla:
– En viktig utgångpunkt är att bygga trygghet via ett starkt försvarsspel, och det har vi jobbat mycket med. Sedan lägger vi allteftersom fokus längre och längre upp i planen. Nu är vi inne i säsong och jobbar bredare, det finns mycket att förfina och arbeta vidare med i anfallsspelet.

Han konstaterar att truppen anno 2024 innehåller en hel del nya namn och att hans ambition för en sammansvetsad enhet är gemensamt avstamp i glädje.
– Punkt nummer ett på agendan är fotboll, men att bygga ett lag handlar ofta om så många fler saker runtomkring själva spelet. Min övertygelse är att det måste finnas en glädje, det ska vara kul för killarna att komma ned hit till Kopparvallen för att träna eller spela match.

Kopparvallen, Falu BS centralt belägna högkvarter. Foto: Sonny Jonasson/Arkiv
Kopparvallen, Falu BS centralt belägna högkvarter. Foto: Sonny Jonasson/Arkiv

Den 42-årige coachen fortskrider i ämnet:
– När du som person mår bra i en grupp är det lättare att prestera. Annars tappar vi även kvalitet i fotbollen.
Hur långt Falu BS samlade prestationer räcker mot skarpa seriekonkurrenter som Enköping, Järfälla, Österåker och Kungsängen (Stockholm är representerat i stora nummer) visas i helfigur längs säsongens gång.

Forslund och kompani upplevde tämligen omgående efter seriestart viss turbulens. Detta då tungt meriterade spelaren Smajl Suljevic och klubben avslutade samarbetet.
– Jättetråkigt att tappa Smajl, jag lärde känna honom både som tränare i P16 och som kompis här i klubben. Föreningen och Smajl gick nu skilda vägar och jag rättar in mig efter det, konstaterar Niklas utan dramatiska omsvep.

Han inflikar därefter att en i viss mån växande trupp står på önskelistan.
– Vi har 13 kontrakterade spelare, och skulle behöva några till. Säsongen är lång. Vi kommer sannolikt att känna av skador, varningar, sjukdomar, exemplifierar Niklas prövningar som följer i kölvattnet av tufft matchande och tränande.

Han återvänder till säsongsinledningen och en spelidé som nu omsätts i praktiken.
– Det är alltid skönt att få en hyfsad start, vi har fått ett kvitto på att vi jobbat rätt. Nu har vi flera tunga, tuffa matcher på rad, säger Forslund och har då såväl Farsta som Arlanda, gotländska Gute och det topptippade Enköping i åtanke.
– Falu BS var ett fint spelande lag även förra säsongen och min grundtanke är att vi ska fortsätta låta bollen göra jobbet. Att främst hålla bollen på backen, men man kan givetvis ha en vass långboll som vapen om den möjligheten ges. Vi har även jobbat med att hitta trygghet då motståndaren har bollen, utvecklar han.

"Den högre spelarkvaliteten märks också geografiskt, vissa lag har väldigt stora upptagningsområden", säger Niklas Forslund om tuffare förutsättningar ett snäpp upp i seriesystemet. Foto: Sonny Jonasson
“Den högre spelarkvaliteten märks också geografiskt, vissa lag har väldigt stora upptagningsområden”, säger Niklas Forslund om tuffare förutsättningar ett snäpp upp i seriesystemet. Foto: Sonny Jonasson

Lokalt i:s praoelev Zackarias Eriksson – dessutom en av Falu BS många P15-talanger – ber Niklas Forslund ge sin syn på de största skillnaderna mellan division 2 och 3.
Och vad han som tränare ser närmast på horisonten för det Falulag som just nu är högst placerat i herrarnas inhemska seriehierarki.
– Jag såg en del matcher som publik förra året, och en uppenbar skillnad mellan divisionerna är den överlag högre spelarkvaliteten. Det märks också geografiskt då vissa lag, som exempelvis Stockholmsklubbarna, har väldigt stora upptagningsområden, redogör han.

Och positionerar båda fötterna på jorden gällande nuläget och målbilder i en nära framtid.
– Ett mål är att säkra nytt kontrakt, vi är nykomlingar och för stunden jättenöjda att vara i division 2. Om vi kan etablera oss och även i högre grad bli självförsörjande på egna produkter av division 2-spelare så vore det en väldigt positiv utveckling. Sedan spelar det ingen roll vad motståndarna heter, vi vill självklart vinna alla matcher, understryker Forslund.

Han stannar i en tanke grundad i de egna klubbledens återväxt och ser positiva element – både på och utanför planen.
– Det finns engagerade fotbollsföräldrar som varit med och lyft klubbens unga lite extra. Det har på senare tid figurerat gott om BS-fostrade lirare i klubbar som Brage, Elfsborg och Sirius.
Forslund fortsätter:
– Det är även många födda under 2007, 2008 och 2009 som gör sig namn på ett imponerande vis. Ett fint resultat av att bra ledare och föräldrar tagit hand om de här killarna och tjejerna.

Niklas Forslund – vars meriter som spelare bland annat omfattar såväl IK Brage som Falu FK, Slätta SK och moderklubben Korsnäs IF – avslutar nära fotbollens förmåga att förena och där seniorlaget kan ta täten som förebild.
– Jag återkommer gärna till vikten av att det ska vara kul att spela fotboll. Samtidigt som vi spelar i division 2 så är det vi jobbar med nu även att skapa en bra miljö för våra unga spelare att fostras i och se upp till.

Nästa helg väntar bortafight mot gotländska FC Gute för Falu BS. Foto: Sonny Jonasson/Arkiv
Nästa helg väntar bortafight mot gotländska FC Gute för Falu BS. Foto: Sonny Jonasson/Arkiv

Återstående matcher innan sommaruppehållet
▪ 27/4: Falu BS FK–FC Arlanda
▪ 4/5: FC Gute–Falu BS FK
▪ 12/5: Falu BS FK–Enköpings SK FK
▪ 18/5: IK Franke–Falu BS FK
▪ 25/5: Falu BS FK–Skiljebo SK
▪ 1/6: Viggbyholms IK FF–Falu BS FK
▪ 9/6: Falu BS FK–Hudiksvalls Förenade FF
▪ 15/6: Dalkurd FF–Falu BS FK
▪ 23/6: Falu BS FK–Kungsängens IF
▪ 28/6: Sandvikens AIK FK–Falu BS FK

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!