Fredrick Federley och John Fredriksson
Fredrick Federley och John Fredriksson, från Säterbygdens församling, åker varje torsdag runt bland butiker och bagerier i Säters kommun och samlar in svinnvaror samt varor vars bäst före-datum är på väg att gå ut. Varorna packas sedan i matkassar som församlingen skänker bort på fredagar. Hittills har man bara kunnat hantera torrvaror men efter årsskiftet ska man även kunna hantera kyl- och frysvaror.
Foto: Pär Sönnert

Församlingen delar ut matkassar: “Många har det tufft ekonomiskt”

SÄTER. Säterbygdens församling har, tillsammans med Elimkyrkan, börjat dela ut matkassar med torrvaror till behövande i Säters kommun. Efter årsskiftet kommer man även kunna hantera och dela ut kyl- och frysvaror. “Och inför jul hoppas vi kunna ta emot leksaker som de som har det tufft ekonomiskt kan ge bort till sina barn i julklapp”, säger Fredrick Federley, diakoniassistent i församlingen.

Sedan några veckor tillbaka besöker församlingen bagerier och matvaruaffärer i Säters kommun som skänker så kallade svinn-varor eller varor vars bäst före-datum har gått ut, eller är på väg att gå ut.
– Varje torsdag åker vi till Ica, Coop och Willys här i Säter, samt till Tempo i Stora Skedvi och Ica i Gustafs. Vi besöker även Annas Hembageri och Gustafs Bröd här i Säter. Vad vi får av dem varierar från gång till gång men bagerierna är väldigt generösa med bröd. Nyligen fick vi en massa pepparkakor efter att en pall med pepparkaksburkar hade vält och burkarna då inte gick att sälja, säger Fredrick Federley.

Matkassar till behövande
Vid Lokalt i:s besök i Säters kyrka hade församlingen fått ihop tio matkassar, vilket var flest hitills. Alla delades ut under dagen. Foto: Pär Sönnert

Dessutom har församlingen fått ett stöd på 30 000 kronor för att köpa in olika typer av hygienartiklar som kan skänkas till behövande.
– Så nu kan man även hämta mensskydd, blöjor, tandkräm och deodorant samt tvättmedel hos oss, säger Fredrick Federley.

Han gör turerna till butikerna och bagerierna tillsammans med John Fredriksson.
– Det är väl fem, sex veckor som vi har gjort detta nu. Det brukar bli drygt fem matkassar som vi delar ut varje fredag. I dag (24 november) har vi fått ihop hela tio matkassar, det är flest hittills, säger John Fredriksson.
– Vi har även åka ut med matkassar till personer som inte kan ta sig hit. Kyrkoherden Susanne Brännhammar åkte nyss i väg med tre matkassar, tillägger Fredrik Federley.

John Fredriksson och Fredrick Federley
John Fredriksson och Fredrick Federley har jobbat med matkasseprojektet i fem, sex veckor. Foto: Pär Sönnert

Efter Lokalt i:s besök meddelade församlingen att alla tio matkassarna delades ut under fredagen. Efter årsskiftet kommer församlingen även att kunna hantera kyl- och frysvaror.
– Hittills har vi bara kunnat ta emot torrvaror men vi har precis fått utökat tillstånd. Nu behöver vi “bara” köpa in en kyl, en frys samt en bil som kan hantera dessa varor. Detta innebär att vi skulle kunna koka soppa på rotfrukter som vi får in och sedan bjuda på soppa i kyrkan på fredagar, säger Fredrick Federley.

Församlingen gör nämligen ett försök att locka flera till kyrkan på fredagsförmiddagar.
– Man kan komma hit och fika med oss då, eller bara tända ett ljus och sätta sig en stund. Många nyinflyttade till Säter kommer till oss på fredagsförmiddagarna och tar en fika. Det här är ett bra sätt för dem, och alla andra, att träffa folk på, säger Fredrick Federley.

Matvaror till behövande
Exempel på vad som skänkts till församlingen av bagerier och butiker i Säters kommun. Foto: Pär Sönnert

Förutom detta görs även en särskild satsning inför jul, med start den 1 december, tillsammans med Dalarnas Försäkringsbolag, Röda korset och Ica Supermarket Säter. Behövande kan hämta ut ett presentkort som sedan kan lösas in mot en matkasse på Ica.
– Dalarnas står för pengarna, Ica för matvarorna och församlingen samt Röda korset administrerar det hela. Från den 1 december kan man komma till Säters kyrka för att hämta ett presentkort. Det går även att ringa oss och boka. Vi har 19 presentkort att dela ut, säger Fredrik Federley.

Fredrick Federley, diakoniassistent i Säterbygdens församling.
“Det är många som har det väldigt tufft ekonomiskt i dag”, säger Fredrick Federley, som jobbar som diakoniassistent i Sätersbygdens församling sedan ett par månader tillbaka. Foto: Pär Sönnert

Till jul är förhoppningen att församlingen även kan ta emot leksaker som behövande kan få för att ge bort till sina barn i julklapp.
– Flera som har det tufft ekonomiskt har hört av sig till oss och frågat om församlingen kan hjälpa till med detta. Vi hoppas hinna få till det till jul, att folk kan lämna hela, rena och tvättade leksaker till oss som vi kan skänka vidare. Det är många som har det väldigt tufft ekonomiskt i dag. Jag har själv jobbat som volontär vid Ria-stugan i Falun och märkt att matkassarna som delas ut där har ökat i antal den senaste tiden, säger Fredrick Federley.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS