Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Under sommarens värmebölja flyttade Helena Rydberg och hennes familj till Hagalund, utanför Tjärnan mellan Säter och Hedemora. “Vi trivs med skogen i närheten”, säger Helena som i slutet av september släpper sin debutroman.
Foto: Pär Sönnert

Författardebutanten får signera sin bok på Bokmässan: “Är redan nervös”

TJÄRNAN. Helena Rydberg är inte bara på väg att släppa sin första bok. Hennes första boksignering kommer att ske på självaste Bokmässan. “Det känns stort”, säger den nyblivna författaren vars debutroman är en fantasybok vid namn “Alvblod och Demonblod”.

När Lokalt i ringer på hemma hos Helena Rydberg i Hagalund, strax utanför Tjärnan mellan Hedemora och Säter, är Helena Rydberg och hennes familj relativt nyinflyttade.
– Vi flyttade in mitt under den värsta värmeböljan. Tidigare bodde vi i Klockarbo-Skoglunda söder om Avesta. Min sambo fick ett nytt jobb, här i närheten, så det blev mycket närmare för honom till jobbet. Barnen går på Olympicaskolan i Hedemora så de får också betydligt närmare till skolan. Vi trivs jättebra här, med skogen intill huset, säger Helena Rydberg.

Helena Rydberg har alltid läst mycket men det var först under undersköterskeutbildningen som hon själv började skriva. Och sedan har inte slutat. Förutom debutromanen har hon ytterligare två bokmanus klara. Foto: Pär Sönnert

Själv kommer hon från Hedemora från början och jobbade inom vården i 14 år innan hon sade upp sig för några år sedan.
– Det bästa beslut jag har tagit. Jag drabbades av psykisk ohälsa på grund av jobbet och kunde helt enkelt inte fortsätta att jobba inom vården. Jag insåg att jag ville följa mina drömmar och försöka bli författare, säger Helena Rydberg.

Hon har alltid läst mycket, främst fantasy – gärna på engelska, men inte skrivit så länge.
– Det var när jag utbildade mig till undersköterska som jag började skriva.

Och sedan dess har hon inte slutat med det. Faktum är att Helena har flera bokmanus klara. Vi börjar med den som släpps den 29 september.
– Det är en fantasybok som heter “Alvblod och Demonblod”. Det är lite äventyr blandat med romance, kan man säga. Manuset var egentligen färdigskrivet redan för två år sedan men redigeringen har tagit lång tid, säger Helena Rydberg.

Så här ser omslaget till Helena Rydbergs debutroman “Alvblod och Demonblod” ut. Boken släpps den 29 september. Foto: Privat

Tack vare boksläppet kommer hon att få vara med på Bokmässan i Göteborg som pågår mellan den 28 september och den 1 oktober. Boken släpps alltså under själva mässan.
– Så jag ska ha min allra första boksignering på Bokmässan! Det känns stort. Mitt förlag Everlasting Publishing ska till Bokmässan och de ville ha med sig ett par av sina författare. Jag är redan nervös men det ska bli jättehäftigt att få träffa andra författare och mingla runt och köpa andra böcker, säger Helena Rydberg.

Helena Rydberg utanför huset i Hagalund, utanför Tjärnan. “Vi trivs jättebra här. Vi hade skogen i närheten även där vi bodde förut”, säger hon. Foto: Pär Sönnert

Psykisk ohälsa är ämnet i en annan bok som är på redigeringsstadiet hos samma förlag.
– I den skriver jag om min psykiska ohälsa, hur jag hamnade där och hur jag tog mig ur det. Förhoppningsvis kan den boken hjälpa andra som är i samma situation.

Ett annat manus som är klart är också inom fantasygenren.
– Men där har jag inte fått något napp från något förlag ännu. Den handlar om häxor och trollkarlar. Jag älskar fantasy och att skapa varelser och världar. Det är lite terapi att skriva fantasy, jag skriver om det som jag själv tycker om. Sedan är jag lite otålig av mig och vill att det ska hända saker. Jag vill ta för mig av livet och nu har jag verkligen hittat det som jag vill göra.

Helena Rydberg är inte bara på väg att släppa sin första bok. Hennes första boksignering kommer att ske på självaste Bokmässan. Foto: Pär Sönnert

Blir det en fortsättning på debutromanen?
– Boken är fristående men det finns en öppning för att skriva en fortsättning. Jag har börjat tänka lite smått i de banorna, så vi får se, säger Helena Rydberg.

Helena Rydberg
Ålder: 39 år.
Bor: Nyinflyttad i Hagalund, strax utanför Tjärnan mellan Hedemora och Säter.
Yrke: Arbetslös
Familj: Sambon Nicklas, sönerna Rasmus, 11, och Oliver, 9.
Intressen: Läsa och skriva. Sedan gillar jag att plantera och odla saker. Vi har nyss flyttat hit, så det finns saker att pyssla med i huset och trädgården.
Läser helst: Mycket fantasy, gärna på engelska eftersom utbudet är bredare där. Det blir även någon feelgood och deckare emellanåt.
Aktuell: Med sin första roman “Alvblod och Demonblod” som släpps den 29 september. Helena kommer att signera debutromanen på Bokmässan i Göteborg, signeringarna sker den 29 och 30 september.

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,255104"]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!