Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Lotta von Schéele förbereder läger med fönsterrenovering i sommar.
Foto: Maria Karlsson

Fönsterrenovering lärs ut på kulturhistorisk herrgård

SÖDERBÄRKE. För femte året arrangeras byggnadsvårdsläger på Malingsbo herrgård. – Jag ser fram emot att få träffa alla entusiastiska människor som vill lära sig ta hand om sina gamla byggnader, säger Lotta von Schéele.

Sedan sex år tillbaka driver Lotta och hennes sambo Leif Hernborg Malingsbo herrgård. I år blir det femte sommaren de arrangerar byggnadsvårdsläger i samarbete med Svenska byggnadsvårdsföreningen.
– I år handlar det om fönsterrenovering i två kortläger, torsdag till söndag, den 6–9 juni och den 13–16 juni.
De vänder sig i första hand till personer som bor i närheten och som vill lära sig ta hand om och vårda sina hus i år. Bokningen är redan öppen.

Att vårda gamla fönster innebär resurshushållning.

Lotta berättar att det finns flera anledningar till att renovera det som redan finns.
– Framför allt är det ett sätt att hushålla med resurser, det är gratis att använda det som finns i stället för att köpa nytt. Gamla fönster håller bättre kvalitet eftersom de är tillverkade av kärnvirke och slänger man dem är de gamla kulturvärdena för alltid förstörda.
Fönster som är tätade på rätt sätt får också bättre energivärde och genom att byta till glas med bättre energivärde går det att spara ytterligare energi.

De ekonomiska bidragen för att arrangera läger är jämförelsevis låga i dag och enligt Lotta skulle det inte kosta mycket mer att anlita en hantverkare för att renovera herrgården. Det är i stället mycket arbete med att arrangera läger, men hon tycker det är roligt att kunna göra det.
– Lägren är supermysiga och deltagarna är så engagerade så jag kan bli alldeles rörd. Det blir heltidsundervisning av två professionella fönsterhantverkare och deltagarna kan umgås med andra som har samma intresse. Det brukar vara en otrolig sammanhållning och många knyter kontakter och bildar nätverk.
Det känns också bra tycker Lotta att kunna tillgängliggöra herrgården för andra.
– Det här är en av Sveriges högst klassade kulturhistoriska byggnader och har det starkaste skyddet byggnader kan ha i lagen.

Max tolv personer deltar i varje läger och där ingår mat som lagas på plats varje dag och boende i ett av husen som ingår i själva byggnadsminnet.
– Det blir dessutom en kvällsföreläsning av byggnadsantikvarien som är knuten till oss.
Stora salen, som enligt Lotta är det finaste rummet i herrgården, fungerar under lägren som fönsterverkstad.
Där kommer lägerdeltagarna bland annat att få lära sig att måla med linoljefärg och kitta med linoljekitt.
– Vi brukar ha deltagare i alla åldrar från olika yrkeskategorier och det är oftast blandat män och kvinnor, säger Lotta von Schéele.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!