Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Fotboll. Derby. Smedjebackens FK. Ludvika FK.
Per Klasén, Göran Jansson och före detta målvakten Arne “Bananen” Hellström följde matchen sidan av planen.
Foto: Per Klasén, Göran Jansson och före detta målvakten Arne “Bananen” Hellström följde matchen sidan av planen. Foto: Sara Flodin

Folkfest vid efterlängtat derby på Herosvallen

SMEDJEBACKEN/LUDVIKA. Det var 15 år sedan Ludvika FK och Smedjebackens FK spelade i samma division och möttes i en seriematch. Nu har det skett igen och det på Herosvallen, vilket blev en riktig folkfest med 839 personer i publiken och vinst för hemmalaget.

Ett hotande skyfall tog omvägarna förbi Smedjebacken när Ludvika Fotbollsklubb och Smedjebackens Fotbollsklubb möttes på Herosvallen. Kanske var även vädergudarna med ortsborna denna unika eftermiddag för det var under sommaren 2009 som de båda lagen senast spelade i samma division, division 4.
Det året möttes lagen den 24 juni på Herosvallen och den 29 juli på Hillängens fotbollsplan (nuvarande Hitachi Energy Arena). Att LFK degraderades till division 5 denna säsong gjorde att lokala derbyn blev ett faktum.

Fotboll. Derby. Smedjebackens FK. Ludvika FK.
Målvakt Benjamin Scheir gjorde ett bra jobb, men missade dock en boll. Foto: Sara Flodin
Fotboll. Derby. Smedjebackens FK. Ludvika FK.
Christoffer Dahlin gjorde matchens enda mål och ledde Smedjebacken till seger. Foto: Sara Flodin

Per Klasén, Göran Jansson och Arne ”Bananen” Hellström står vid sidan av planen som de gjort så många gånger sedan 90-talet. Per tycker att det är extra roligt med derby.
– Absolut, så här mycket folk har inte jag sett här nere på 30–40 år. Hade det varit Smedjebacken mot Ulvshyttan hade det inte varit en bråkdel så mycket folk, tror han.
– Ludvika har ju alltid varit mycket bättre, de låg ju även i division 1 och spelade mot Djurgården, minns Per som dock tycker att Smedjebacken kontrollerade det mesta av spelet denna eftermiddag.

Fotboll. Derby. Smedjebackens FK. Ludvika FK.
Per Klasén, Göran Jansson och före detta målvakten Arne “Bananen” Hellström följde matchen sidan av planen. Foto: Sara Flodin
Fotboll. Derby. Smedjebackens FK. Ludvika FK.
Smedjebacksbon Anna-Lisa Vestling Pettersson åkte till derbyt tillsammans med Marie Westling, Alfred Westling och Vera Westling för att heja på LFK. Foto: Sara Flodin

Arne ”Bananen” Hellström har själv lirat med Heros. Han minns inte när det var mer än ”för väldigt länge sedan”, men blir sugen på att spela när han tittar på matchen.
– Huvudet kanske vill, men sen är det stopp, säger han och skrattar.

Fotboll. Derby. Smedjebackens FK. Ludvika FK.
Det blev en folkfest i fint väder när Smedjebackens FK mötte Ludvika FK på Herosvallen. Foto: Sara Flodin
Fotboll. Derby. Smedjebackens FK. Ludvika FK.
Peter Trsavec räknade in publiken och hälsade alla välkomna. Dagens publiksiffra landade på 839 personer. Foto: Sara Flodin

Med solen i ansiktet och sjön Barken i ryggen står Smedjebacksbon Anna-Lisa Vestling Pettersson vid sidan av läktaren för att titta på matchen. Hon tog sig till derbyt för att hålla ett öga på sitt barnbarns kille.
– Benjamin står i mål för Ludvika så det är därför jag är här, förklarar Anna-Lisa som inte brukar gå på fotboll och, trots sin bostadsort, avslöjar att hon denna dag håller på Ludvika.
Då de två lagen möttes i juni 2009 tog Ludvika FK hem segern med 3–0 och i juli 2009 vann de med 1–0. I den förstnämnda matchen kom det för övrigt 778 åskådare.
Att Smedjebacken nu blev matchens vinnare med 1–0 kan därmed betraktas som en historisk revansch. Den som vill återuppleva ett derby mellan lagen behöver dock inte vänta 15 år för att få nästa chans, redan den 10 augusti möts lagen på Hitachi Energy Arena i Ludvika.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!