Markus Rosendal och Carolina Redman med familjens yngste trädgårdsmästarknodd på plats i växthus tillhörande Rotens Trädgård. Här sjuder av energi när de nu är i full färd med sitt andra år som ägare till växt- och kulturoasen i Bjursås.
Foto: Sonny Jonasson

Flygande start ger fortsatt trädgårdslycka i Bjursås

BJURSÅS. Förstlingsåret sådde bokstavligt talat ett frö för framtiden. Ur detta växer nu en vardag prunkande av kreativitet och trädgårdsglädje. På klassisk mark sätter Rotens Trädgård spaden i marken för en fördjupad relation till det gröna sköna. – Vi är glada att vi tog steget och vågade satsa på det här, säger Markus Rosendal och Carolina Redman.

Fjolåret utgjorde starten för parets purfärska, miljönära livskapitel. Som småbarnsföräldrar, som erfarna och utbildade inom kultur och natur och med Bjursås som nytt högkvarter. Kontaktyta finns alltjämt intakt med tidigare basen i huvudstaden, och Markus har även taktfasta tentakler i dansens värld.
I hjärtats jordmån frodas emellertid relationen till Bjursmiljön. Trädgården som tillgång och en tillvarons oas är några av de värden som präglar verksamheten på Skovägen.

Den anrika handelsträdgården har rötter som resonerar med mylla så långt tillbaka som 1940-talet.
I samklang med kollegan Karin Murman – också hon med nära och välnärd kontakt till just denna plats – är Markus och Carolina nu inbegripna med andra året av en heltäckande trädgårdsdrift.
– Man får nästan påminna sig om vad man gjort under det första året. Det var full fart hela tiden och vi fick verkligen en pangstart, berättar Carolina.
Hon fortsätter:
– Vi öppnade sista helgen i april och sedan följde flera långa, härliga månader av växtförsäljning, konserter, utställningar, workshops och mycket annat.

"Vi vill bidra till att sänka tröskeln för trädgård", säger Carolina Redman och Markus Rosendal. Foto: Sonny Jonasson
“Vi vill bidra till att sänka tröskeln för trädgård”, säger Carolina Redman och Markus Rosendal. Foto: Sonny Jonasson

Ruta ett stavas trädgårdsförehavanden i stort och smått. Blommor, buskar, träd, skötsel, goda råd och en rik flora av färg- och formsäkra skapelser i butik. När tidningen besöker handelsträdgården befinner sig den exteriöra grönskan i en något ojämn kamp mot senvinterns bryska eftersläng – men i “stugvärmen” trivs granna kreationer från golv till tak.
– Det har hänt mycket här inne och det har blivit riktigt mysigt om jag får säga det själv, ler Markus och visar runt bland ystra snittblommor, hantverk och en för tillfället pågående konstutställning i en del av växthuset.

Markus och Carolina finner fusionen av trädgårdsliv och kulturkul ytterst givande.
Detta får en fortsättning också i år via flertalet arrangemang. Bland annat har man glädjen att agera hemvist för vårmarknadsdelen som ingår i detta års upplaga av Våryran i Bjursås.
– Ett väldigt fint förtroende, och roligt att få ha marknaden här. Det blir mängder av hantverk, ekologiska produkter, besök av bland annat La Tia Taco:s foodtruck och Falu Bröd & Patisserie, berättar Markus.
Han avancerar i ämnet:
– Vi kommer även att ha livemusik, och musiken är också en del av hur vi vill sätta stämningen här överlag. Vi förändrar våra miljöer efter säsong. Det är lite kul om det även kan höras i högtalarna.

Karin Murman, trädgårdsmeriterad och kompetent kollega till Carolina och Markus på Rotens Trädgård. Foto: Sonny Jonasson
Karin Murman, trädgårdsmeriterad och kompetent kollega till Carolina och Markus på Rotens Trädgård. Foto: Sonny Jonasson

Carolina instämmer och framhåller att man såväl i anslutning till vårmarknaden som i ordinarie ruljangs upplever ett gott lokalt kompanjonskap.
– Ja, det råder verkligen ett otroligt fint samarbetsklimat. Fjolåret var ett intensivt och fint läroår för oss, och vi känner oss väldigt väl mottagna. Vi har lärt känna kunderna, hittat verksamhetens prioriteringar och liksom kommit i gång på allvar.

Hon konstaterar att man hunnit med mycket på kort tid – och nu finns ambitionen att förstärka och ytterligare förädla den gröna passionen.
– Vi tar bland annat in lokala produkter som honung och fårskinn, och i butiken saluförs koppar som är drejade av en duktig keramiker härifrån Bjursås. Om man vill kan man köpa en ganska dyr kopp kaffe här, men då får man också ta med sig koppen hem, skrattar Carolina.

Under april månad står man värd för temaglada trädgårdsdagar inklusive en trädgårdsloppis och ett besök av Svenska pelargonsällskapet. Sedan flödar jordnära energier och pittoreskt inramade evenemang tills att hösten avlöser den varmare årstiden.

Carolina bjuder inblick i en branschgrundad trendspaning; heta företeelser och eftertraktade inslag i folks växtrelaterade sysslor.
– Det är populärt att odla egna blommor och att skapa fina buketter och blomsterarrangemang. Detta kallas även slowflower-rörelsen, vilken växer sig allt starkare i bland annat Sverige.
– Likaså att odla ätbart, den självförsörjande delen i detta, blir allt vanligare, utvecklar hon.
Ur ett mer traditionsbaserat perspektiv konstaterar Carolina och Markus även att om cirka en månad, i slutet av april, kommer perennerna.

"Fjolåret var ett intensivt och fint läroår för oss, och vi känner oss väldigt väl mottagna", säger Carolina Redman om familjens verksamhetsetablering i Bjursås. Foto: Sonny Jonasson
“Fjolåret var ett intensivt och fint läroår för oss, och vi känner oss väldigt väl mottagna”, säger Carolina Redman om familjens verksamhetsetablering i Bjursås. Foto: Sonny Jonasson

Markus fortsätter och tar avstamp i verksamhetens vidvinkelvyer.
– Vi vill vara en plattform för både trädgård och kultur. Tycker att vi fått fint gensvar och det är spännande att nu ligga lite mer i fas med tiden än i fjol. Då var det mest huvudet i kaklet non-stop i och med att vi kom i gång lite sent, reflekterar han.

Rosendal ser med optimism på gebitet som trädgårdsmästare. Att han och Carolina och parets barn hittat rätt på denna anhalt längs livets resa.
– Vi är glada över att vi tog steget och vågade satsa på det här. Av folks reaktioner att döma verkar många som inte varit här tidigare tilltalas av bredden, vilket är väldigt upplyftande att höra.
– Folk får gärna komma hit för alla former av konsultation i trädgårdsfrågor, och vi kan komma ut på besök. I dagsläget sker många beskärningsåtaganden. Vi har även införskaffat en flismaskin för att kunna erbjuda kunder en service i samband med beskärningen, så att de kan återbruka materialet till jorden.

Sistnämnda är ett av flera element i viljan att låta naturens nystan växa sig långa. Att uppmuntra det cirkulära tänket och aktivera ett hållbart fokus.
– Det handlar om att ta vara på trädgårdens resurser, att hålla den ekologiska cykeln vid liv. Alla ska kunna njuta av en grön miljö efter sina förutsättningar. Vi vill bidra till att sänka tröskeln för trädgård, säger Markus Rosendal.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS