Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Cirka 60 000 besök görs på Björnhyttans avfallsanläggning varje år. Snart kommer flexibla öppettider införas på återvinningscentralen och kan då besökas alla dagar i veckan mellan 9.00 och 21.00. – För mig passar det perfekt, säger Kari Saarinen som besöker Björnhyttan en gång i månaden.
Foto: Sara Flodin

Flexibla öppettider på Björnhyttan

LUDVIKA/SMEDJEBACKEN Efter sommarsemestern planerar WBAB att Björnhyttans avfallsanläggning ska ha infört flexöppet, något som Nytäppans återvinningscentral i Smedjebacken redan gjort. – Det fungerar jättebra. De som gått utbildningen och använder flexen sköter sig väldigt bra, tycker affärsområdeschef Roger Olsson som tror att de flesta försöker göra rätt.

På återvinningscentralen finns insamling av plastförpackningar, elektronik, vitvaror, farligt avfall, metall, asbest, trädgårdskompost och trä som är impregnerat, målat eller trärent. De tar även hand om stora möbler, fönsterbågar med glas samt restavfall och det mesta återvinns.
– Det är inte mycket som går till deponi. Det är egentligen bara sten och betong, berättar Roger Olsson, som är affärsområdeschef för återvinning på WBAB.
Roger tycker att folk är ganska bra på att sortera sitt avfall, men återvinning av olika material är en bransch som hela tiden utvecklas.
– Det händer så mycket att det är svårt att hinna med. Det som var rätt för ett år sedan är kanske inte rätt idag. De senaste åren har det hänt enormt mycket, konstaterar han.
Att det inte går att återvinna svart plast kan vara förlegat inom kort.
– Vi får nya sätt att återvinna och det går kanske att återvinna om tre veckor eller ett år, förutspår Roger.
– Förändringen som sker i den här branschen kan upplevas som jobbig för du lär dig en sak och när du kommer till återvinningscentralen är det något annat som gäller, men det är av en god anledning. De har då kommit på ett sätt att ta hand om ett material som de tidigare inte kunnat göra.
Även företagare är välkomna till anläggningen med sitt avfall, men skall då betala för tjänsten.
– Vi vill ha betalt om vi ska ta emot det. Om de använder vår ÅVC utan att betala för avfallet drabbar det kollektivet. Det privata ingår i hemabonnemanget.

Roger Olsson är affärsområdeschef för återvinning på WBAB. Han har lagt märke till att folk sköter sig på Nytäppans återvinningscentral i Smedjebacken som redan infört flexöppet. Foto: Sara Flodin

Företaget strävar efter att restavfallet, som förr kallades för brännbart, ska minska.
– Restavfall är något man inte vill ha. När folk blir bättre att sortera kommer de andra fraktionerna att öka och restavfall minska.
– Det vi vill ha kvar där är takpapp och gummi. Det är sådant som inte går att återvinna, förklarar Roger.
En förändring som snart kommer ske är att “restavfall” kommer döpas om till “energiåtervinning”.
– Under året kommer vi byta skyltar på alla våra återvinningscentraler till det nordiska skyltsystemet.
Systemet med flexöppet är redan infört på Nytäppans återvinningscentral i Smedjebacken. Tippen har dessutom stått pilot för ett projekt där hårdplast sorterats ur restavfallet. Det vanligaste felet folk gör, enligt Roger, är att de inte kan skilja på plast och hårdplast.
– Vi har plockat ur jättemycket hårdplast och cirka 95 procent går att återvinna. Historiskt har vi slängt det i restavfall och eldat, vilket är jättedåligt, tycker Roger.

Roger berättar att Björnhyttans avfallsanläggning är välbesökt i början på veckorna, vilket avtar i slutet på veckan, men trycket höjs under lördagarna. Den som i framtiden vill nyttja flexöppet på Björnhyttans avfallsanläggning måste vara folkbokförd i Ludvika kommun, liksom den som vill nyttja flexöppet på Nytäppans återvinningscentral måste vara skriven i Smedjebackens kommun.
Alla som ska använda systemet måste gå en utbildning som tar en timme. Dessa har ännu inte startat, men kommer ske på Björnhyttans återvinningscentral för åtta till tio personer per gång.
Under flexöppet, utanför ordinarie öppettid, kommer inte någon personal finnas på plats.
– Det man inte ska glömma är att man är övervakad när man är här, vilket den som går flexutbildningen godkänner, påtalar Roger och poängterar att det hela är ett förtroende mellan dem och besökarna.
Den som vill nyttja systemet måste logga in med körkortets QR-kod via en körkortsläsare.

För att få till det nya systemet ska körriktningen på anläggningen vändas och en ny väg kommer leda besökaren till området.
– All trafik till och från hela området kommer styras in via den väg som går upp till vågen.
Tanken var att systemet skulle varit klart vid årsskiftet men planen är nu att allt ska vara redo efter sommarsemestern. Innan dess kommer en pilotgrupp få testköra systemet.
– Vi måste göra i ordning skalskyddet och flytta grindar. Dessutom ska nya kameror och skyltar sättas upp, informerar Roger.

Kari Saarinen håller på att renovera köket och har på grund av detta besökt Björnhyttan cirka en gång i månaden. Foto: Sara Flodin

Kari Saarinen håller på att renovera köket och har på grund av detta besökt Björnhyttan cirka en gång i månaden den senaste tiden. Han besöker Björnhyttan denna måndagsmorgon och vill gärna gå utbildningen för att få möjlighet att nyttja avfallsanläggningen alla dagar i veckan mellan 9.00 och 21.00.
– För mig passar det perfekt, säger han.
Kari tycker inte att det är särskilt svårt att sortera soporna och tycker att det är bra skyltat.
– Men ibland får jag fråga, erkänner han.

Den 1 januari flyttades ansvaret för insamling av förpackningar från Förpackningsinsamlingen till Sveriges kommuner. I Ludvika och Smedjebacken är det WBAB som ansvarar för detta.
– Det har inte varit så mycket klagomål, konstaterar Roger som prisar Samhall för saneringen av dessa.
Fotnot: Mer information om återvinning går att ta del av på avfallsverige.se

Öppettider på Björnhyttans avfallsanläggning:
Måndag, tisdag: 9.00-19.00
Onsdag, torsdag, fredag: 9.00-16.00
Lördagar: 9.00-13.00
Flexöppet kommer vara mellan 9.00 och 21.

Insamling av några fragment som lämnas till Björnhyttans avfallsanläggning under 2023:
Metall: 489 ton
Målat trä: 796 ton
Restavfall: 667 ton
Obehandlat trä: 261 ton

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!