Ulla-Britt Mikaelsson, Gun-Britt Löfgren sitter vid fikabordet. Sandra Hermansson, Cecilia Lindblad och Anita Alsbäck står bakom för fotografens skull.
Foto: Maria Karlsson

Fika och prat lockar allt fler

GRÄNGESBERG. Kyrkans soppluncher i Grangärde har lockat till gemenskap och nu finns möjligheten även i Grängesberg och Fredriksberg. – Vi har fått önskemål om det och vi vill finnas överallt, säger Cecilia Lindblad, diakoniassistent Gränge Säfsnäs församling.

Förra våren tog Cecilia och hennes kollega Sandra Hermansson, också diakoniassistent i samma församling, initiativet till soppluncher i Grangärde kyrka.
– Det handlar inte om soppan i första hand, utan vi säger att vi träffas för gemenskap och goda samtal.
Träffarna arrangeras en gång i månaden och är kostnadsfria eller till ett frivilligt belopp.
Är det riktigt dåligt väder kanske det kommer 8, 10 personer men ibland kan det bli upp till 35 personer.
– Jag kallar dem för ”daglediga” för det är inte bara pensionärer, ibland kommer det barn med de vuxna och det är roligt, berättar Cecilia.

Sandra Hermansson och Cecilia Lindblad vill se till att det finns sammanhang att träffas på.

Ibland träffas gamla bekanta som inte setts på länge, men det inleds även nya bekantskaper.
– Under pandemin var det många som blev isolerade och det verkar som att det fortfarande sitter i, det behövs sammanhang där man kan träffas, säger Sandra.
Att se hur människor lyfts och blir glada av träffarna ger Cecilia och Sandra energi och de tycker de får så mycket tillbaka.
– Det här är ju diakoni: Gemenskap, att skapa relationer och att sprida kärlek, säger Cecilia.
De berättar att många är tacksamma och tycker att tjejerna gör det bra som ordnar med träffarna. Ibland får de en kram som uppskattning.

Eftersom soppluncherna har fått så positiv respons har Cecilia och Sandra startat detsamma på Disponentparken i Grängesberg och på Rosahöjdens Gård, Kök och Bageri Fredriksberg. Där heter det Fika och Prat.
I februari på andra träffen för Fika och Prat i Grängesberg hade det redan spridit sig, från en person första träffen till sex personer andra gången.
Ulla-Britt Mikaelsson och Gun-Britt Löfgren tycker det är trevligt att träffa andra och att det är bra att möjligheten nu även finns i Grängesberg.
– Vi brukar åka på soppluncherna också men det är bra att inte allt är i Grangärde, säger de.
Anita Alsbäck deltar för första gången och det passar bra i Grängesberg.
– Jag är beroende av buss och rollator så det är inte så lätt att ta sig till Grangärde, säger hon.
En av de övriga som inte vill vara med på bild eller med namn säger att de vegetariska sopporna i Grangärde är bra och att det är viktigt att kunna utbyta tankar om existentiella frågor.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS