Fyra personer har dömts för den stora kopparstölden som begicks på en järnvägssträcka i Säter i somras. Obs: Bilden är en genrebild och är inte tagen på den aktuella sträckan.
Foto: Dreamstime

Fängelse för sabotage och livsfarlig kopparstöld

DALARNA. Fyra personer har dömts för den stora kopparstölden på en järnvägssträcka i Säter i somras. – Det här är rent ut sagt livsfarligt. Det har hänt att tjuvar har dött när de stjäl koppar, säger Tomas Andersson på Trafikverket.

Det var den 7 juli i år som tågtrafiken stod stilla i flera dagar på en järnvägssträcka vid Ugglebo i Säters kommun.
Orsaken visade sig vara en omfattande kopparstöld där tjuvarna hade klippt av 26,6 kilo koppartråd på en drygt två kilometer lång sträcka.
Trafikverket bedömer kostnaden för enbart den stulna kopparn till cirka 350 000 kronor.
Brottet bedöms även som sabotage då driftjordar och andra kablar och ledningar förstörts på sträckan.

Två män, en kvinna och en tonåring har nu dömts för den grova stölden samt för sabotage. Samtliga är skrivna på samma adress i Bergslagen.
De har begått brotten i samförstånd, men en av männen anses ha haft en mer aktiv roll och döms till ett års fängelse.
Den andre mannen och kvinnan får villkorlig dom och tonåringen döms till 80 timmars ungdomstjänst.
Åklagaren hade begärt att samtliga ska utvisas, men det fick avslag av tingsrätten.

Kopparstölder på järnvägarna är ett utbrett problem och skapar stora samhällskostnader utöver själva värdet på kopparn. Samt att det påverkar tågens punktlighet negativt, enligt Trafikverket.
Det är också stölder som är livsfarliga. Inte bara för tjuvarna själva, men även för personal som beträder en anläggning.
– Klipper man av jordkablarna så kan hela anläggningen bli strömförande, säger Tomas Andersson som är Trafikverkets nationella samordnare mot kopparstölder.
Han uppmanar allmänheten att vara extra ögon och larma polis om man ser något misstänkt vid järnvägsanläggningarna. Men man ska inte ingripa.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS