Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Sandra Waldon och Linda Kransholm, verksamhets- respektive butikschef vid PMU:s second hand-butik i Falun.
Foto: Sonny Jonasson

Falubutik stöttar kvinnor i samband med mors dag-helgen

FALUN. PMU:s second hand-butik i Falun riggar för en större satsning för minskad mödradödlighet. Denna sker i samband med mors dag i maj. Man gästas då av humanitärt riktade nytänkare och därtill är man startplats för en stor motorcykelkortege. I händelsernas mitt hittas en vilja att förbättra kvinnors villkor i utsatta länder. – Några gånger per år genomför vi lite större arrangemang och de brukar glädjande nog locka många gäster och stort engagemang, säger en entusiastisk Sandra Waldon som är verksamhetschef.

Flitens lampa lyser synnerligen ofta i PMU:s second hand-lokaler på Ingarvet. Med cirkulärt tänk och välgörenhet i fokus tillägnas verksamheten såväl lokala som globala stödinsatser med människa och miljö i centrum.
Den 25 maj, dagen innan mors dag, står man i vår värd för ett av sina större initiativ.

Dessa sker några gånger om året med olika teman och just denna heldag är helhjärtat adresserad till världens mödrar. I synnerhet dem i utsatta länder där mödradödligheten är ett stort problem.
– Avståndet från bostad till sjukhus kan vara flera mil, och det är sträckor som dessa kvinnor inte sällan tvingas gå när det är dags att föda barn, säger Sandra Waldon.
– Den 25 maj gästas vi av bland annat Lars Klingsbo som är PMU-kommunikatör och en av initiativtagarna till den ideella föreningen Eezer. Föreningen har utvecklat ett koncept med motorcykelambulanser som har bra framkomlighet i svåra terränger och utgör en otroligt fin resurs för dessa kvinnor, utvecklar hon.

Mc-ambulansen kommer att visas upp utanför PMU Second Hand i Falun. Därefter ska ekipaget och Lars Klingsbo åka med i Falubaserade The Twin Clubs motorcykelkortege med hela 150 motorcyklar. En dalaturné i goda viljors tecken.

Från butiken i Falun åker man gemensamt och hälsar på syskonbutikerna i Leksand och Mora.
– Intresserade motorcyklister är välkomna att haka på Lars och kompani, berättar Sandra och inflikar att även mc-turen uppmärksammar satsningar för minskad mödradödlighet i världen under rubriken “Run for a Mom”.

"Det blir tydligt hur pengarna kan användas till att på riktigt hjälpa människor", säger Sandra Waldon och Linda Kransholm. Foto: Sonny Jonasson
“Det blir tydligt hur pengarna kan användas till att på riktigt hjälpa människor”, säger Sandra Waldon och Linda Kransholm. Foto: Sonny Jonasson

Därtill sker också en konsert av Stockholmsbaserade kören Credo Gospel under mors dag-helgen, och denna tilldrar sig Centrumkyrkan i Falun.
– Det blir riktigt häftigt att de kan komma och sjunga, framhåller Sandra Waldon.

I samspel med butikschefen och kollegan Linda Kransholm ser hon med glädje på såväl den ordinarie ruljangsen som dessa lite mer voluminösa arrangemang.
– Vi har folk som arbetstränar här, gör praktik och andra fina insatser. Vi hjälper varandra i samma anda som butikens grundtänk, att återvinna, stötta och hjälpa. Det är full snurr här jämt, berättar en motiverad Linda Kransholm.

Sandra instämmer och konstaterar det positiva i besök från eldsjälar som Lars Klingsbo.
– Det konkretiserar de viktiga insatserna, sådant som vi vill stötta med insamlade medel. Det blir tydligt hur pengarna kan användas till att på riktigt hjälpa människor som har det svårt.
– De lite större arrangemangen brukar glädjande nog locka många gäster och stort engagemang, avrundar Sandra Waldon och understryker att hela dagskassan den 25 maj oavkortat tillfaller välgörenhet för kvinnors rätt.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!