Fr v Fredrik Rönning, socialdemokratiskt kommunalråd, Susanna Eriksson stödassistent LSS, Sara Eriksson, undersköterska, Annelie Vadling, undersköterska, Joakim Ronsten, lärare, Ulrika Barkgård, lärare, Teresa Norin, förskollärare, Erica Göransson, undersköterska, Marita Karjalainen, undersköterska och Lena Lindblom Koukkari, stödassistent LSS. De övriga jubilarerna var Eva Ericsson, fritidsledare, Vivianne Andersson, arbetsterapibiträde och Leif Lunden, stödassistent LSS.
Foto: Maria Karlsson

Ett ungt kommunalråd – en av jubilarerna

SMEDJEBACKEN. Smedjebackens kommun har haft sin traditionella middag för 25-årsjubilarerna. En av dem var i år det socialdemokratiske kommunalrådet Fredrik Rönning. – Det är mycket som händer på 25 år, både individuellt och i världen, säger han.

Ordförande i kommunalfullmäktige Carin Runeson (S) hälsade alla jubilarer och deras anhöriga välkomna till Wanbo herrgård, där de bjöds på en trerättersmiddag.
I år uppmärksammades 13 jubilarer som alla tjänstgjort i Smedjebackens kommun i 25 år. Tio av dem deltog på middagen.
Enligt Carin Runeson brukar det vara färre jubilarer än för 20-25 år sedan, men hon förklarar att det är lika viktigt med den traditionella middagen ändå.
– De är alla viktiga för kommunen och väl värda en hedersgåva.
Förutom middagen kunde alla jubilarer välja mellan en guldklocka och ett konstverk från Konst i Dalarna som gåva.

Carin Runeson tackade alla för deras insats i kommunen och påminde i ett tal under kvällen vad som hänt i Sverige under 25 år, men också i världen.
Läraren Joakim Ronsten var en av jubilarerna och han såg positivt på att ha arbetat 25 år i samma kommun.
– Man är ju riktigt inkörd då, säger han och ler.

För 25 år sedan eller snarare 1998, enligt honom själv, valdes den då 18-årige Fredrik Rönning in i kommunfullmäktige. Han blev också med i barn- och utbildningsnämnden, men han var politiskt engagerad redan 1994, då i SSU.
Att bli kommunalråd var inget han hade som mål för 25 år sedan.
– Jag tror inte jag tänkte så långt. Jag tyckte det var fantastiskt, bara att bli invald i fullmäktige.
Han tyckte det var roligt att få vara med och påverka och lära sig hur samhället fungerar.
Sedan dess har han haft olika uppdrag inom politiken och 2014 blev han Smedjebackens yngsta kommunalråd genom tiderna.
– Det roligaste är att ha fått vara med om att vi vänt en väldigt dålig ekonomi till en ekonomi i balans. Vi har kunnat satsa på skolor, demensboende och bostäder. Och det har varit fantastiskt att se satsningar i näringslivet som nu när Hitachi bygger en ny fabrik.

Vad han gör om 25 år vet han inte i dag.
– Jag har sagt ja till att sitta som kommunalråd till nästa val 2026. Före det behöver jag inte fundera på vad jag ska göra sen.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS