Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Torbjörn Svensson, Sportladan i Solvarbo
Vid vackert väder hittar kunderna till Torbjörn Svenssons Sportlada i Solvarbo. Påskhelgen var väldigt lyckad. “Jag började i pannrummet, på prov, och nu i april firar företaget 10-årsjubileum”, säger han.
Foto: Pär Sönnert

Ett helt yrkesliv med sportskor

SOLVARBO. Det började i liten skala i pannrummet. Sedan växte Torbjörn Svenssons lilla butik mer och mer. I april fyller Sportladan i Solvarbo tio år. “Det är mest motionärer som hittar hit”, säger Torbjörn, som efter midsommar stänger butiken och i stället åker till “sitt andra liv”, vid sommarstället utanför Västervik för att hyra ut kajaker till sommarturister.

Hela sitt yrkesliv har Torbjörn Svensson jobbat med sportskor, av olika slag. Han har importerat sportskor från Taiwan, krängt Kurre Hamrins italienska fotbollsskor samt italienska tennisskor, varit skoansvarig i sportbutiker i norska fjällvärlden och varit ansvarig för en Löplabbet-butik i norska Drammen.
– Dessutom var jag med om att ta hem en Reebokagentur till Sverige och jobbat med detta under storhetstiden på slutet av 1980- och början av 1990-talet, i Göteborg och Oslo, säger Torbjörn Svensson.

Torbjörn Svensson, Sportladan i Solvarbo
Löpskor med dubbar har blivit populära vid vinterlöpning. “Jag har aldrig sålt så många skor med dubbar som under februari och mars i år”, säger Torbjörn Svensson, som själv springer då och då, för att hålla i gång. Foto: Pär Sönnert

Den småländska dialekten sitter i, Torbjörn är född och uppvuxen i Värnamo, men efter att ha bott i bland annat Göteborg och 15 år i de norska fjällen köpte han gården i Solvarbo för tolv år sedan.
– Min dotter flyttade från Köpenhamn till Stockholm och jag ville ha närmare till henne. Dessutom vill jag ha lite snö och vinter, men inte bo kvar i fjällen, berättar Torbjörn.

Apropå gården, 2021 var Torbjörn en av tre finalister till Dalarnas byggnadsvårdspris 2021 med Erik Pers-gården, som han har vårdat i över ett decennium nu. Torbjörn vann inte priset men fick “Publikens pris” då han fick flest röster när publiken fick rösta. Men det är en annan historia.
– Jag började med att bo i ett av husen och renovera ett annat, och sedan bytte jag. Nu har jag ett av uthusen kvar. Det finns att göra här hela tiden, konstaterar han.

Torbjörn Svensson, Sportladan i Solvarbo
En sak som förändrats under Torbjörn Svenssons år i branschen är ovandelen av löpskorna. “Tidigare sydde man den men numera är den stickad. Det ger en mjukare sko som är bra för foten, om man får en förhårdnad. Det skaver inte på samma sätt med en stickad ovandel”, säger Torbjörn. Foto: Pär Sönnert

Och så var det det där med “mitt andra liv”, som Torbjörn lever under sommaren.
– Efter midsommar så stänger jag igen Sportladan här och så flyttar jag ner till mitt sommarställe i Loftahammar, utanför Västervik. Där hyr jag ur kajaker till turisterna hela sommaren. Det är ett upplägg som fungerar jättebra för mig. Sedan flyttar jag upp igen i september och då har jag Sportladan öppen igen, säger Torbjörn Svensson.

Han är själv gammal löpare och har sprungit både maraton och halvmaror.
– Men det var på motionsnivå. Och det är mest motionärer som hittar hit till min butik. Många av mina kunder brukar vara ute och gå med hunden eller går för att motionera, det är inga unga elitlöpare som kommer hit.

Sportladan i Solvarbo
Det som började i Torbjörn Svenssons pannrum för tio år sedan har vuxit och vuxit och blivit till Sportladan i Solvarbo. Foto: Pär Sönnert

Har det skett stora förändringar under dina år i branschen?
– Utvecklingen har ju hela tiden gått framåt. På 1970- och 1980-talet så var identiteten att man sprang, man ville ha lätta skor. I dag sitter identiteten i färgen på skorna och så är det viktigt med tjockleken på sulan. Valmöjligheterna är mycket större i dag. Det är mycket prat om dämpning i skorna i dag. Många springer på asfalt. Jag, som är inflyttad, brukar säga: “Ni har ju landets vackraste skog här i Dalarna, varför springer ni inte i den?” Det är en upplevelse att vara ute i naturen och motionera, säger Torbjörn Svensson.

Sportladan i Solvarbo
Torbjörn Svensson ser en färgglad trend inom vandringsskor. “De senaste åren har det kommit fler och fler färger även där”, säger han. Foto: Pär Sönnert

Hur gick det för dig under pandemin?
– Väldigt bra. Folk vågade ju inte vara på Kupolen så jag passade på att rulla ut klädställen på gården där det fanns gott om plats. Och jag märkte en stor skillnad med kajakuthyrningen i Västervik. Tidigare var 80 procent av mina kunder utländska turister men under pandemin blev det tvärtom, 80 procent var inhemska turister. Nu har det dock svängt igen och återgått till den gamla fördelningen, säger Torbjörn Svensson.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!