Eric Bäckström, prisad pralinmakare från Hedemora
Hedemorabördige Eric Bäckström kom tvåa i Pralin-SM. Finalen avgjordes på Älvsjömässan i Stockholm, inför publik. “Kul att visa upp ett hantverk på det här sättet”, säger den nyblivne silvermedaljören.
Foto: Privat

Eric vann silver i Pralin-SM: “Stort”

HEDEMORA. Eric Bäckströms praliner föll verkligen juryn i smaken. Den Hedemorabördige pralinmakaren kammade hem en silvermedalj när Pralin-SM avgjordes i helgen. “Det känns stort och kul”, säger Eric som numera jobbar som konditorichef i Västerås och spelar bowling i BK Granen “hemma” i Hedemora.

Tävlingen i fråga hölls på Älvsjömässan utanför Stockholm, i samband med mässan Stockholm Wine & Food. En scen hade byggts upp för pralinmakarna.
– Så alla mässbesökare kunde gå förbi och titta på när vi tävlade. Det var en speciell, men också rolig, situation. Kul att visa upp ett hantverk på det här sättet. Det var många som fotade och filmade under de olika momenten. Alla kanske inte vet hur man gör praliner, säger Eric Bäckström.

Eric Bäckström och juryn i Pralin-SM
En jurygrupp bedömde pralinernas utseende och smak medan en annan jurygrupp tittade på hur deltagarna arbetade under finalen. Bakom juryn ses Eric Bäckström. Foto: Privat

Berätta gärna, hur gör man?
– I tävlingen fick vi göra alla momenten själva, först gjuta ett skal i choklad och så en fyllning som bestod av dubbelfermenterad mörk choklad som hade mognat ihop med passionsfrukt. Det gjorde att fyllningen fick en naturlig smak av passionsfrukt. Och i sista momentet skulle vi “locka”, alltså tillverka och sätta dit det sista chokladlagret.

Hur lång tid hade ni på er?
– Tre timmar. Det kanske låter mycket men i vanliga fall tar det tre dagar att göra praliner. Först en dag där man gör skalet, sedan en dag med fyllningen och så locket sista dagen. Det svåra är att få skalet, fyllningen och locket att hålla rätt temperatur. Om fyllningen blir för varm så smälter chokladen och om fyllningen blir för kall så kan skalet spricka…

Eric Bäckström, pralinmakare från Hedemora
Hedemorabördige Eric Bäckström med diplomet som visar att han kom tvåa i Pralin-SM. Foto: Privat

Under finalen skulle de fem deltagarna göra 20 chokladpraliner, som skulle väga 15 gram vardera.
– Så det är ungefär samma storlek som pralinerna i Aladdinasken. Alla hade samma ingredienser så vi skulle göra exakt samma sorts praliner. Sedan bedömdes pralinernas smak och utseende av en jurygrupp. En annan jurygrupp studerade vårt arbete så att vi inte jobbade för stressigt. Det skulle vara metodiskt och snyggt, berättar Eric Bäckström.

Eric Bäckström, pralinmakare från Hedemora

Han är född och uppvuxen i Hedemora men flyttade till Västerås tidigare i år.
– Jag har jobbat på både Wahlmans Hantverksbageri & Café samt Wienerkonditoriet i Hedemora. Sedan har jag jobbat på Wiener-Condis i Avesta samt bageriavdelningen på Ica Maxi i Borlänge. Numera är jag konditorichef på Bread & Sweets by Jennie, i Västerås. Vi levererar bland annat till populära Steam Hotel i Västerås, säger Eric Bäckström.

Hur ska du fira silvret?
– Det har jag inte bestämt ännu. Jag har vunnit lite produkter från sponsorer, som jag kan använda i jobbet. Min chef. Jennie Elmerfors, vann priset Årets Konditor 2007 så jag får väl sätta upp mitt diplom bredvid hennes.

Praliner
Deltagarna hade tre timmar på sig att göra sina praliner. Foto: Privat

När du själv äter praliner, vad blir det då för typ av pralin?
– Jag äter praliner där det inte är palmolja och sojalecitin i. Kvalitét är viktigt, annars får det vara, det är många stora tillverkare av praliner och choklad som fuskar och gör billigare praliner. Jag köper hellre sällan och färre men med rena råvaror och bra smak än att köpa billiga som innehåller alla möjliga ämnen och medel. Det känns som onödigt för mig att äta praliner där det blir en fet hinna i munnen på grund av palmolja som bara smakar sött med en konstig bismak av tillsatser, säger Eric Bäckström.

Praliner vid Pralin-SM
“Det svåra är att få skalet, fyllningen och locket att hålla rätt temperatur”, säger Eric Bäckström om utmaningen att göra praliner på blott tre timmar. Foto: Privat

Eric Bäckström
Ålder: 31 år.
Bor: Västerås, men är född och uppvuxen i Hedemora
Yrke: Konditorichef på Bread & Sweets by Jennie, i Västerås
Familj: Sambon Marina. Vi har en fransk bulldogg, som heter Gunnel, samt katterna Tea och Tyra.
Intressen: Tävlar i bowling och golf också. Spelar i BK Granen i Hedemora.
Aktuell: Tog silver i Pralin-SM den 12 november.

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1351,172475"]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS