Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Tunabyggens ordförande Cilla Rodin är mycket nöjd med hur de nya lägenheterna växer fram. Bakom henne på den blivande loftgången går Andreas Salmela (projektchef) och Maria Mårds.
Foto: Karin Diffner

En ny stadsdel växer fram

HAGALUND. Variation har varit ledordet i bygget av 101 nya lägenheter på Hagalund, både när det gäller färg och form. – Inspirationen har varit Östermalm i Stockholm. Vi vill skapa en riktig stadsmiljö, säger Arne Andersson som är byggprojektledare.

När det i veckan bjöds in till pressvisning för bygget på Läroverksvallen var det även första gången som Tunabyggens ordförande Cilla Rodin får se det på närmare håll. Och hon är lyrisk:
– Otroligt häftigt! Jättefint! Det här kommer att bli ett populärt område, utbrister hon.

På den före detta gräsplanen mellan Hagagymnasiet och Röda vägen byggs just nu 101 lägenheter i hus på mellan tre och fem våningar med returvärme och solceller på taken.

I februari satte Byggpartner spaden i backen och nu har bygget kommit en bra bit på väg. Pålningen i början kunde irritera närboende berättar platschefen Anders Björk, men annars har allt löpt på enligt planeringen.
– Nu ska vi snart sätta upp gips invändigt och vecka 47 börjar vi måla lägenheterna, berättar han.
Husen är byggda i prefabricerad betong och har olika höjd, färg och lösningar, till exempel när det gäller hur man tar sig in i sin lägenhet
– Vi har entréer från två håll, hissar, loftgångar och vissa har också egen ingång, säger Arne Andersson från Tunabyggen.

Cilla Rodin inspekterar vad som ska bli en tvårummare på nedre plan. “Det kommer bli populärt att bo här”, spår hon.

De 101 lägenheterna kommer att vara uppdelade på ettor, tvåor, treor samt en enda fyra och en enda femma.
– Det blev lite grädde på moset när vi fick plats över.
Förutom variationen så är Tunabyggens representanter stolta över miljöaspekten. Vissa tak kommer att förses med solceller som ska räcka till fastighetselen. Uppvärmningen sker genom returvärme istället för primärvärme vilket är första gången i Borlänge.
– På så sätt håller vi nere driftkostnaden på lång sikt, säger Maria Mårds som är chef för bygg och förvaltning.
För att hjälpa djurlivet sänks belysningen nattetid och källsorteringen ska förberedas för framtiden med fler sorteringsmöjligheter. Dessutom betalar varje hyresgäst för sin egen vattenförbrukning.
Bostäderna ska vara färdiga för inflyttning våren 2025 och tilldelas utifrån bostadsbolagets vanliga köregler.
– Hyrorna sätts under våren 2024, säger Maria Mårds.

Kulörerna på husen varierar från terrakotta och gammelrosa till vitt och blått vilket gläder byggprojektledaren Arne Andersson som håller på ett visst hockeylag…
[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!