Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Tidigare år har Krylbo IF arrangerat fotbollsskola som sommaraktivitet. Foto:
Foto: Niclas Bergvall

En halv miljon till sommarlovsaktiviteter

AVESTA z Regeringen har tidigare gett pengar till sommarlovsaktiviteter, men nu får kommunerna bekosta dessa ur “egen ficka”, något som Avesta kommun kommer ta beslut om att göra. – Vi tar det här beslutet för vi vet att det är många som har det tufft just nu, säger Blerta Krenzi, kommunstyrelsens ordförande.

Aktiviteterna riktar sig till de som är mellan 6-15 år.
– Vi kommer ta en halv miljon för att anordna aktiviteter för barnen.
Föreningar i kommunen får ansöka om medel för att ordna aktiviteter under sommaren. Förra året fick ett tiotal föreningar bidrag för att arrangera sommarlovsaktiviteter. Fritidskontoret hanterar ansökningarna och det är dit föreningar i kommunen ska ansöka om bidrag för att arrangera sin aktivitet.
I tisdags hade ännu inte några ansökningar från föreningslivet inkommit till fritidsförvaltningen, men enligt fritidschef Anna-Lena Pligg har alla tre fotbollsföreningarna indikerat att de kommer arrangera fotbollsskolor. Även “sommarboken” på biblioteket kommer genomföras i sommar.
– Då läser de tillsammans och besökaren får ta med sig ett exemplar av boken hem. Det är en kommunal verksamhet som inte kan genomföras utan dessa pengar.

Blerta Krenzi (S) tycker att det är viktigt att barnen får göra någon aktivitet under sommaren. Foto: Sara Flodin

Anna-Lena nämner även “Verket on wheel” som åker runt med en kreativ verksamhet på olika ställen i kommunen och den mobila fritidsverksamheten som arrangerar “bus” barn ungdomar sommar, samt IK Juno som tidigare arrangerat gratis minigolf.
– Ridklubbarna har också engagerat sig tidigare.
Föreningar kommer få olika summor beroende av aktivitetens kostnad.
– Vi har inte satt någon deadline, men uppmanar föreningar att ansöka så snart som möjligt för att vi ska kunna få till ett bra schema. Vi ger ut ett program med ett visst antal platser. Vissa aktiviteter kräver anmälan, medan andra gå det att bara dyka upp på.

– Det är många som kämpar för att få månaden att gå ihop och som inte kommer kunna göra lika många aktiviteter som vanligt, men barnen förtjänar att ha en fridfullt och bra sommarlov. Att de kan komma tillbaka till skolan och berätta att de faktiskt har gjort något under ledigheten. Vi är tacksamma mot vårt föreningsliv som tar sig an den här uppmaningen och anordnar aktiviteter. Det hade inte gått om vi inte hade haft ett bra föreningsliv, påtalar Blerta.
– Vi hade prognoser på ett stort underskott som vi nu lyckats vända. Vi har gjort besparingar i kommunen på ungefär 23 miljoner. Dessutom har vi fått bättre skatteintäkter än vad vi tänkte och en utdelning från Gamla Byn. Det gör att vi ligger på runt åtta miljoner i plus i dagsläget, säger Blerta.
– Vi vet att det här är otroligt viktiga aktiviteter för barnen och är otroligt tacksamma för dessa pengar, säger fritidschefen.

Beslut om ärendet tas i kommunstyrelsen den 7 juni.

Nu kan föreningar i Avesta kommun ansöka om bidrag för att arrangera kostnadsfria aktiviteter under sommarlovet 2023.
Aktiviteter som beviljas medel skall vara öppen för alla samt vara gratis.
I ansökan ska det tydligt framgå hur aktiviteten planerar att genomföras samt en budget.
Maila din ansökan till fritid@avesta.se

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!