Föreställningen är skriven som fyra monologer.
– Vi får följa dessa ungdomar under revolutionen och vilka de blir, vad som händer och vilka drömmar de har, säger Martin Ahlvin som är pjäsens regissör och konstnärliga ledare.
”Vägen” framförs i Martinhallen i Verket. Under föreställningen kommer publikens, cirka 100, stolar vara placerade huller om buller i lokalen och skådespelarna kommer röra sig bland publiken när pjäsen framförs. Martin lovar dock att publiken inte kommer vara ”en del” av föreställningen.
– Nej, de kommer vara betraktare som vanligt, men teater kommer spelas i hela rummet.

Föreställningens manus är skrivet av Anis Hamdouni och med kriget i Ukraina tycker Martin att pjäsen än en gång aktualiserats.
– Vem blir du när kriget eller revolutionen står för dörren och då du plötsligt måste kämpa för din frihet? När vi monterat ner vår demokrati och du helt plötsligt inte får säga det du vill? Vilken roll tar du i den situationen, frågar Martin medan måsarnas skratt tydligt hörs genom Verkets tak.
Vem tror du att du skulle bli?
– Det är en väldigt bra fråga. Jag vet inte.
Vem hoppas du att du skulle bli?
– Jag tror att jag skulle ta mitt pick och pack och flytta ut i skogen för att försöka komma undan. Jag skulle nog inte ställa mig på barrikaderna. Jag tror inte det. Så är det nog med mig, men jag beundrar de som gör det. Det är fantastiskt. Jag önskar att jag skulle vara modig i ett sådant läge och höja min röst.
Pjäsen är drygt 70 minuter lång och tre föreställningar spelas för allmänheten. Dessutom kommer drygt 350 gymnasieelever från Avesta och Hedemora få möjlighet att se föreställningen under fyra olika föreställningar. Gabriel Hällqvist är ansvarig för skolföreställningarna. Han tycker att det ska bli spännande att spela för skolorna.
– Det är väl den mest ärliga publik man kan ha, konstaterar han.
Kompositör Linnea Landström, som även arbetar på Sjöviks folkhögskola, har gjort föreställningens musik som förstärker den dramaturgiska känslan likt musik på film.
– Musik, föreställning och texten är sammankopplade och de går in och ut i varandra. Det blir en unik upplevelse.
Linnea kommer dock inte själv spela under föreställningen.
– Nej, det är musik för en stråkkvartett. Malvakvartetten kommer att spela.

Den professionella skådespelaren Zardasht Rad spelar Rami och har pjäsens huvudroll.
– Han har tagit sig till Sverige och försöker börja om på nytt. Det är ofta ganska svårt när man har varit med om krig. Så han kämpar mot sina demoner och sin historia och de röster som han fortfarande hör i sitt huvud, men han gör sitt yttersta för att försöka ta sig in i samhället och ha något att leva för.
Zardasht har själv flytt till Sverige.
– Jag är född i Kurdistan och kom hit med min familj när jag var sex år.
Därför blir Zardasht berörd på djupet under repetitionerna.
– Både när vi repar och av Linneas fina musik.

Zardasht håller med om att han, på grund av sin historia, nästan måste hålla tillbaka sina känslor i sitt agerande.
– Jag måste ha kontroll på känslorna. Precis som i det verkliga livet, man försöker hålla tillbaka känslor och tankar men ibland brister det, säger Zardasht och att det finns ställen i pjäsen där det får brista.
– Precis som i det verkliga livet. Demonerna blir för starka och till slut får de komma ut. Det blir väldigt starkt ihop med den fina musiken, tycker Zardasht.
FAKTA
De som är med på föreställningen:
De som är med på föreställningen:
❚ Medverkande skådespelare: Zardasht Rad. Adriana Savin. Love Ekberg.
David Johansson.
❚ Regi: Martin Ahlvin.
❚ Kompositör: Linnea Landström.
❚ Producent: Gabriel Hällqvist.
❚ Manus: Anis Hamdoun.
❚ Översättning: Jonas Holmberg.
❚ Malvakvartetten:
Linnea Viklund.
Knapp Brita Petterson. Maria Jonsson. Maja Molander. Pjäsen har ingen åldersgräns, men rekommenderas för den som är över 15 år.