”Kainos sång” är dramatiserad utefter en sann historia. Föreställningen handlar om Kaino som flyr från kriget när Ryssland anfaller. Sara Fridholm spelar Kainos mor och Marie Skönblom Kaino.
Foto: Sara Flodin

Elever fick möta ett krigsbarn

NORBERG ❚ Den gångna veckan har Centralskolans mellanstadieklasser sett teaterföreställningen ”Kainos sång” med Skottes musikteater från Gävle. Föreställningen handlar om Norbergsbon Kaino Svensson som kom till Sverige som krigsbarn.
Kaino flydde Finland första gången tillsammans med sina föräldrar 1939.
– Inom en timme fick vi lämna hemmet. Jag var fem år gammal, men kommer ihåg det, berättar pjäsens huvudperson Kaino Svensson.
Marie Skönblom spelar Kaino. Föreställningen är dramatiserad av Urban Lindh och regisserad av Elisabeth Frick. Foto: Sara Flodin
Föreställningen ”Kainos sång” skapades 1989. Sedan dess har den spelats ”non stop” av olika teatrar för både barn och vuxna. Skottes musikteater har framfört pjäsen sedan 2016. Kaino tycker att det var viktigt att få berätta sin historia.
– Ja, det var det. Det hjälpte mig för jag hade inte ens berättat allt för mina barn, erkänner hon.
Lokalt i gjorde ett nedslag när Centralskolans mellanstadieklasser fick se föreställningen i skolans aula. Eleverna fick närhet till skådespelarna då scenen var arrangerad i mitten av två publiksidor.
Kalle Zerpe och Sara Fridholm spelar Kainos pappa och mamma, men gör även fler roller i föreställningen. Foto: Sara Flodin
Barnen följde Kainos resa från Finland till flyktingförläggningar, fosterfamiljer och för att lära sig det svenska språket.
Pjäsens känslostämningar ändras snabbt från glatt till förtvivlat med hjälp av toner från kantele, dragspel och klarinett samt skådespelarnas ljudeffekter.
Natdanai Sinsaen, Ville Hallin och Lucas Heidenborg uppskattade teatern och trion tyckte att det var jättespännande att få lära sig mer om ryssarna. Foto: Sara Flodin
I Sverige har föreställningen spelats från Pajala till Malmö och även i Norge, Danmark och Finland. I fyra år har ensamblen spelat föreställningen i Finlands ”svenskbygder”.
– Det är intressant när man frågar barnen om de har släktingar som varit med om samma sak; i Sverige räcker några upp handen, men i Finland är det jättemånga, berättar skådespelaren Kalle Zerpe.
Kaino lovade sin mor att hålla ihop med sina två yngre bröder, Arvo och Mauno, vilket visade sig inte vara så lätt. Foto: Sara Flodin
Kaino tycker att föreställningen fått ett nytt liv och berättar att Rysslands invasion i Ukraina berörde henne djupt.
– Det var ju Ryssland som orsakade att jag hamnade här, konstaterar Kaino vars far fick rycka in i kriget.
Kalle tycker att spelandet av föreställningen förändrats den senaste tiden och att ämnet känns väldigt aktuellt efter Rysslands invasion av Ukraina. Han tror även att historien numer berör barnen på ett djupare sätt.
Kaino Svensson kom till Sverige när hon var fem år. Hon är nu 88 år och bor i Norberg. Foto: Sara Flodin
Elevernas förvåning blev stor när de förstod att pjäsens huvudrollsinnehavare fanns med i publiken och frågorna blev många efter föreställningen. Annie passade på att prata lite med Kaino. Foto: Sara Flodin
Natdanai Sinsaen, Ville Hallin och Lucas Heidenborg satt på bänkraden längst fram. Efter föreställningen berättar de att de funderat en del på kriget i Ukraina och att de fick en större förståelse för de barn som flytt ifrån landet.

FAKTA Finska krigsbarn:

❚ Under andra världskriget anfölls Finland två gånger av Sovjetunionen. Situationen i landet blev mycket svår och Sverige ville hjälpa till utan att äventyra sin neutralitet. 1939 började vi ta emot finska barn för att rädda dem undan krigets följder. Under åren 1939-1944 evakuerades omkring 70 000 barn från Finland till Sverige. Många av barnen reste hem och tillbaka till Sverige mer än en gång. Organisationen kring evakueringen var enorm och bestod både av statliga insatser, frivilliga organisationer och privatpersoner, både på den finska och på den svenska sidan.
❚ Källa: riksarkivet.se
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS