Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Anneli Wikström, mediatekniker, Patrik Gustafsson, driftschef media, och Sarah Hjälm, kommunikatör och besökskoordinator, visar nya kolsyreanläggningen.
Foto: Maria Karlsson

Egen kolsyra lättar trycket på både miljö och plånbok

GRÄNGESBERG. Efter senaste investeringen på 32 miljoner kronor kan Spendrups nu tillverka egen kolsyra. – Vi har hittills sparat två–tre bilar som transporterar hit kolsyra i veckan, det är hållbarhet det, säger Patrik Gustafsson, driftschef media.

Media i det här fallet innebär att Patrik sköter kyla, tryckluft, pannor och kompressorer med mera. Han ansvarar bland annat för att den nya kolsyreåtervinningsanläggningen ska fungera, tillsammans med Anneli Wikström, mediatekniker.

Efter fem års planering har Spendrups kunnat sätta den nya kolsyreanläggningen i drift, och tillverka kolsyra ur egna produktionsprocesser.
Företaget är inte först med tekniken den finns exempelvis redan i Tyskland.
– De har mycket av den här tekniken, men vi är först i Sverige, säger Patrik.
Kolsyran återvinns från jäsningen av öl.

Anneli visar och förklarar hur rågasen först hamnar i en ballong som rymmer 100 kubikmeter. Ballongen fungerar som en lagringstank.
Första steget i processen är att rågasen tvättas i ”scrubbern” för att ta bort etanol, humlerester och jästceller.
– Därefter komprimerar kompressorn gasen i två steg, först till 4 bar och sedan till 16 bar, berättar Anneli.

CO2 Scrubber där rågasen tvättas.

Kolsyran ska också genom filter med aktivt kol i två torn som växelkör, för att ta bort svavel och annan oönskad lukt och smak. Den går sedan genom torkfilter, också det i två torn, för att all fukt ska komma bort. Efter torktornen sitter det ett filter för att ta bort eventuellt damm som kan finnas i gasen.
Till sist kyls gasen ned till minus 35 grader i en ”liquifier” för att övergå i flytande form innan den till sist hamnar i en lagringstank.

När alla steg gjorts görs sista testet av en särskilt testad och utbildad sensorikgrupp på 20 personer.
— Vi testar först och främst grundsmakerna som sött, salt, surt och beskt på alla som ingår i gruppen, men de genomgår även andra tester, förklarar Stefan Yngström, driftschef på laboratoriet.
Sensorikpanelen testar ett vatten som kolsyrats med den eget tillverkade kolsyran och hittills har de inte hittat någon avvikelse, så anläggningen fungerar som den ska.
Panelen smakar varje dag av alla sorters drycker, som läsk, smaksatt vatten, öl och cider med mera.

Den nya anläggningen sattes i drift i april och hittills ser det ut att vara en bra investering för både företagets ekonomi och miljön.
— Vi beräknar att de ska bli en besparing på cirka tio miljoner kronor per år, berättar Anneli.
Varje år tillverkas miljontals liter kolsyrad dryck på Spendrups bryggerier i Grängesberg och Hällefors. Till detta har årligen köpts in mer än 10 000 ton kolsyra.
Med nya kolsyreanläggningen kan Spendrups bli självförsörjande på kolsyra till 50 procent.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!