Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Kusinerna Linus och Jonas Thollander från Vingåker har som tradition att åka till Mellsta varje sommar. I år var det premiär för Linus nya fordon: En tivolibil från 1926 som han byggt om.
Foto: Karin Diffner

Efterlängtad träff för mopedentusiaster

MELLSTA. Nu har 21:a upplagan av Mellstaträffen genomförts. Massor av mopedister ägnade tre dagar åt att umgås med likasinnade. – Det blev kanonbra. Vädret var perfekt och vi hade cirka 8 000 besökare under tre dagar, säger Jan Zidén, ordförande i mopedklubben TSV-Blårök.
Mopedåkare från när och fjärran upplevde några fartfyllda dagar på Mellsta camping och runt hela Borlänge under förra helgen. Foto: Karin Diffner

Mellsta camping blev fullbokad på en och en halv timme när campingplatserna inför årets mopedträff släpptes. Och förutom själva mopedåkandet så är det är på campingen som det händer.
Här blandas grillos med avgasdoft, det strömmar musik från var och varannan husvagn och mopedknattret är ständigt närvarande. Deltagarna kan fynda mopeddelar på veteranmarknaden eller mäta hur många hästkrafter just deras moppe har.

En av aktiviteterna i Mellsta som intresserade många var att köra moped i en så kallad bromsbänk för att läsa av hur många hästkrafter den ger. Foto: Karin Diffner

– Det är som ett stort gubbdagis, säger Linus Thollander från Vingåker.
Han har åkt till Mellsta tillsammans med sin kusin Jonas Thollander för tionde gången.
– Det bästa med träffen är gemenskapen – och att få åka så mycket moped, säger Jonas.
Gör ni inte det hemma?
– Nej, det blir inte lika mycket.

Ett fordon i en färg som andas nostalgi för fler än mopedentusiasterna. Foto: Karin Diffner

Med till Mellsta har de också tagit med sig Linus Bumper Car, en tivolibil från 1926 som gått på räls på Furuviks tivoli en gång i tiden.
– Vi gör första turen nu. Jonas kör och jag dricker grogg, säger Linus och skrattar.
Han har tillsammans med en kompis byggt om bilen från el- till bensindrift genom att sätta in en motorcykelmotor med elstart och backväxel. Några längre turer med den före detta radiobilen blir det dock inte.
– Nej, vi har den som depåbil här på campingen och för att folk ska få något att titta på.

Många av deltagarna har mopeder av äldre snitt som den här Monark “Monarscoot” som är över 60 år gammal. Foto: Karin Diffner

Annars har deltagarna åkt på många och olika långa moppeturer. Bland annat har föreningen arrangerat en 50-talstur, en damtur och förstås den stora kortegen genom stan på lördagen.
– Då var 630 mopedister med och det var väldigt mycket folk som satt ute och tittade på den hela vägen ner mot stan, säger Jan Zidén.
I år hade föreningen kontaktats av äldreboendet Kungsljuset med en förfrågan om att dra om sträckningen av kortegen.
– Så det gjorde vi. När vi åkte förbi hade de radat upp 25 boende i rullstolar utanför och de var väldigt glada och vinkade. Det är kul att kunna glädja någon, säger Zidén.
Blir det en ny Mellstaträff nästa år?
– Planen är den, i alla fall. Alltid under helgen i vecka 33.

Lycka kan vara att hitta den där tutan man så länge saknat. Foto: Karin Diffner

 

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!