Edvin ANger. längdskidor. Åsarnas IK. Hedemora
I samband med den gångna helgens Sverigepremiär i Gällivare blev det många medieintervjuer för Edvin Anger -som bland annat vann tio kilometersloppet.
Foto: Anders Hansson

Edvin Angers oväntade vapen

HEDEMORA. Edvin Anger, skidhoppet från Hedemora, har sitt vapen klart inför kommande världscupen: Skidorna från ett av marknadens minsta märken. – Det tror jag absolut. Speciellt nu när jag har varit med på deras tåg så länge och de är på väg upp igen, säger Edvin Anger.

Världens bästa längdskidåkare tävlar oftast på stora skidmärken som Fischer, Atomic eller Rossignol.
Hedemoras skidstjärna är en av två toppåkare i världscupen som valt det norska skidmärket Madshus.
Många motionärer åker på detta skidmärke, som länge varit uppskattat av både elit och motionärer. Men på senare år har Madshus hamnat i en svacka på elitmarknaden.
Det tror Edvin Anger ska gynna honom.
– Stödet jag fått av dem, hade jag inte fått från något annat märke, berättar han.

Längdskidor är en materialsport, där de bästa åkarna får välja först när de stora etablerade skidmärkena presenterar nya modeller. Bäst i spåren får bäst material och service.
Här hade Edvin Anger, som är på väg att etablera sig i världseliten, tvingats välja de skidor som blivit över om han valt ett av de stora märkena.
Men Edvin Anger har sedan flera år valt att åka på Madshus, vilket nu blivit en fördel:
– Det stödet hade jag aldrig fått på något annat märke. De gör serier som är helt anpassat efter min vikt. Jag kan säga exakt hur jag vill ha skidorna och de lyssnar på mig.
Edvin Anger säger att han, i takt med att resultaten på världscupen förbättrats, fått erbjudandet från de större skidmärkena. Men de har fått nobben.
– Många åkare kanske tror det är säkrare val att åka på de stora märkena, men jag är nöjd.

Kan stödet från det lilla skidmärket bli en framgångsfaktor för dig i vinter?
– Ja, det tror jag absolut. Speciellt nu, när jag varit med på deras tåg så länge och de varit i en svacka, men är på väg upp igen. Det tror jag betyder mycket.
Edvin Anger är Hedemoras skidhopp, som nu har stora förhoppningar inför den kommande säsongen. I fjol etablerade han sig i världscupen, speciellt i sprint. Nu siktar han på att ta pallplatser i världscupen.
– Jag är betydligt bättre nu, jämfört med i fjol, säger Edvin Anger som betonar att han är både en bra sprint- och distansåkare.

Längdskidor. Åsarnas IK. Hedemora. VM
Edvin Anger känner sig stark inför kommande världscupsäsongen. Foto: Anders Hansson

De flesta svenska elitskidåkarna bor antingen i Falun eller Östersund. Men Edvin Anger, som tävlar för Åsarna, har valt att bo kvar i hemorten Hedemora. Att träna regelbundet med övriga i skidklustret i Falun har inte varit aktuellt.
– Jag tränar minst lika bra själv. Då ser jag ingen anledning till att jag ska åka till Falun. Jag trivs att träna själv och slipper anpassa mig till vad andra, säger Edvin Anger, som märker att intresset för längdskidåkning har vuxit i Hedemora. Mycket på grund av hans framgångar.
– Jag tror att intresset för längdskidåkningen har ökat med många hundra procent sedan jag har börjat åka fort. Bland de roligaste jag vet är när folk är intresserade av det. De motiverar mig till att bli bättre, säger han.

Edvin Anger.
Ålder: 21 år.
Bor: I Rensbo, utanför Hedemora.
Klubb: Åsarna IK.
Främsta meriter: Senior-SM 2022: Två guld. Olympiska vinterspelen för ungdomar 2020: Ett guld, ett silver.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS