Eden Rickardsdotter från Lugnetgymnasiet representerar Falun i finalen av årets forsknings-SM. Hennes projekt ”Bakteriofagens specificitet” tävlar i tuff nationell konkurrens i Södertälje den 8–11 april.
Foto: Emilia Pazur

Eden försvarar Faluns färger i forsknings-SM

FALUN. Nu har totalt 55 projekt och dess klipska upphovspersoner kvalificerat sig till final i forsknings-SM, också bekant som ”Utställningen unga forskare”. En av semifinalerna avlöpte på Dalarna Science Park och den nationella finalen sker i Södertälje den 8–11 april.

Forsknings-SM är Sveriges största tävling i naturvetenskap, teknik och matematik för gymnasieelever. Semifinalen i Borlänge arrangerades i samarbete med Högskolan Dalarna och Teknikerjakten.
I Borlänge tävlade 22 projekt, och vidare till den stora finalen går bland annat Lugnetgymnasiets Eden Rickardsdotter och hennes forskningsprojekt “Bakteriofagens specificitet”.

Därtill utmärker sig också Agnes Wahlborg och Lana Hildebrand från Falu Frigymnasium i positiv mening. Duons gemensamma prestation ”Havet som kolsänka: Hur påverkas alger av klimatförändringar?” tilldelades både publikens pris och utsågs till bästa vattenprojekt.
Finalisterna, och däribland alltså Eden Rickardsdotter, ska nu tävla mot Sveriges allra duktigaste gymnasieelever om stipendier och priser värda 500 000 kronor.
Bland annat kommer Sveriges unga forskningslandslag, Sveriges representanter till världens största vetenskapstävlingar, att utses.

Lana Hildebrand och Agnes Wahlborg från Falu Frigymnasium är duon bakom forskningsprojektet "Havet som kolsänka: Hur påverkas alger av klimatförändringar?". Foto: Emilia Pazur
Lana Hildebrand och Agnes Wahlborg från Falu Frigymnasium är duon bakom forskningsprojektet “Havet som kolsänka: Hur påverkas alger av klimatförändringar?”. Foto: Emilia Pazur

Anna Hedlund, generalsekreterare på Unga Forskare, hyllar helheten.
– Eleverna som vunnit en finalplats har gjort några av Sveriges bästa forskningsprojekt på gymnasienivå, och nu kommer de att få tävla vidare mot elever från hela Sverige.
– I finalen kommer de att uppmuntras och inspireras till att fortsätta på den vetenskapliga banan, och kanske i framtiden vara med och bidra till nya upptäckter och lösningar. Vi önskar dem stort lycka till, säger hon i Unga Forskares pressmeddelande.

Från semifinalen i Borlänge utsågs också finalister från bland annat Leksand, Hallsberg och Stockholm.
Utställningen Unga Forskare har arrangerats sedan 1963. Unga Forskare, bildat 1977, beskrivs vara Sveriges största ideella ungdomsorganisation med syfte att ge unga mellan 6 och 25 år förutsättningar att utveckla intresset för naturvetenskap, teknik och matematik.

Finalen genomförs som nämnts den 8–11 april och platsen är Södertälje Science Park.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS