Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Berit Backström Sandblad hämtar klämmorna som hon beställt av Ulla-Karin och Birgitta.
Foto: Maria Karlsson

Doftande klämmor byter ägare vid Björkliden

LUDVIKA. Surströmmingsälskare kunde även i år köpa en klämma att äta. – Många som bor i hyreshus vill inte gärna öppna en surströmmingsburk hemma, berättar väninnorna Ulla-Karin Ångqvist och Birgitta Andersson.

För fjärde året ordnar de surströmming för dem som längtar efter att få äta en klämma.
– Jag jobbar som frisör och brukade höra från mina kunder att de önskade att de kunde få äta lite surströmming, säger Ulla-Karin.
Förutom att det inte alltid är så populärt att sprida den speciella doften till sina grannar är det många ensamma som inte ville öppna en hel burk åt sig själva.

Surströmmingsklämmor färdiga att hämtas.

Därför bestämde sig Ulla-Karin och Birgitta för att göra surströmmingsklämmor till försäljning och första gången var i september 2020. Evenemanget gjorde många glada och överskottet gick till Östansbo IS.
– Vi är själva ”öisare” och har alltid varit aktiva i klubben, berättar Birgitta.
De som äter surströmming är ofta äldre, så arrangemanget lockar nog inte nya aktiva medlemmar tror Ulla-Karin och Birgitta.
– Men det lockar folk hit till Björkliden så de får se vilken fin anläggning det är, och som sköts helt ideellt, säger de.

Ulla-Karin och Birgitta äter gärna surströmming själva också.
– Det ska vara potatis, rödlök, fisk och gräddfil i en tunnbrödsklämma, förklarar Birgitta.
– Vissa tycker att det måste vara enbart fisk och potatis men det är en smaksak, tillägger hon.
Klämmorna som de gjort i ordning till försäljning innehåller filéer av surströmming. De rensar genom att ta av skinnet bara.
I år fick de vara ute i god tid för att få tag på burkar med surströmming eftersom det kan vara en bristvara numera.
– När vi äter själva tar vi hela fiskar, och gärna en burk som är från förra året. Det blir mer rensning men då kanske vi får rommen med och det är så gott, säger Ulla-Karin.
De dricker gärna öl till, men berättar att vissa menar att det helst ska vara mjölk, vilket de tycker känns konstigt.

Berit Backström Sandblad hämtar surströmmingsklämmor till sig och en bekant.
– Jag har köpt tidigare och gillar receptet, det känns också bra att stödja klubben, säger hon.
Några kunder handlar och tar med sig klämmorna hem, medan andra stannar och äter på plats.
– Vi har fått höra att det var de godaste klämmorna de ätit, berättar Ulla-Karin och Birgitta.
I år blev det 22 klämmor beställda, men tidigare har det varit fler.
– Förra året var det 42 och året före 38, men då hade det stått om det i tidningen innan, berättar Ulla-Karin.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!