Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Om du får bidrag för en klimateffektiviserande åtgärd, så kan du även ansöka om bidrag för tilläggsisolering, exempelvis tätning av fönster. Arkivfoto
Om du får bidrag för en klimateffektiviserande åtgärd, så kan du även ansöka om bidrag för tilläggsisolering, exempelvis tätning av fönster.
Foto: Arkivbild

Det nya energibidraget är populärt i Dalarna

DALARNA.Det nya bidraget för energieffektivisering i småhus verkar falla väl ut i Dalarna. Redan nu har cirka 260 ansökningar kommit in till Länsstyrelsen. Men många har också fått avslag. – Länsstyrelsen har fått fullt upp med detta och behöver ytterligare en eller två handläggare, berättar Mattias Ahlstedt på Region Dalarna.

Bidraget till husägare som energieffektiviserar sitt hem infördes av regeringen den 3 juli i år och omfattar småhus som värms upp med gas eller el.
Enligt Boverket betalas högst 30 000 kronor ut för värmesystemsåtgärder och syftet med bidraget är bland annat att få ner den förbrukning av el som går till värme och minska sårbarheten för höga energipriser.
45 procent av ärendena i Dalarna är fortfarande under handläggning och 32 procent har redan fått avslag.
– Det är för att det kan vara lite luriga regler och inte så lätt att förstå vad man har rätt att ansöka om, säger Mathias Mattias Ahlstedt, som är regional utvecklingsledare för energi-och klimatrådgivning hos Region Dalarna.

"Något jag tycker att man ska se upp med är om installatörerna säger att "det här får du dra av", så är det inte alls säkert att de har koll på det", säger Mattias Ahlstedt.
“Något jag tycker att man ska se upp med är om installatörerna säger att “det här får du dra av”, så är det inte alls säkert att de har koll på det”, säger Mattias Ahlstedt. Foto: Pressbild

Enligt Boverkets hemsida kan småhusägare bland annat söka bidrag till materialkostnader för vissa åtgärder på värmesystemet, som exempel ansluta till fjärrvärme eller installera en värmepump.
– Men det finns olika regler kring detta, exempelvis om du redan har en luftvärmevärmepump, då måste den vara minst tio år för att få bidrag till att byta ut den, säger Mattias Ahlstedt.

Bidraget gäller heller inte fritidshus utan enbart så kallat stadigvarande boende.
Länsstyrelsen i varje län handlägger och beslutar om bidrag, men ansökan ska göras via Boverket.
En del svårtolkade ärenden går även vidare från Länsstyrelsen till Boverket för att utredas.
– Länsstyrelsen kan ju tolka på ett sätt, då kan den som ansökt överklaga till Boverket. Men det finns också många gråzoner, då kan Länsstyrelsen skicka vidare till Boverket.
Här i Dalarna finns flera exempel på sådana fall.

Det verkar vara många olika regler, hur får man hjälp med det?
– Ett första steg kan vara att kontakta energi-och klimatrådgivaren i din kommun, men även Länsstyrelsens handläggare, de kan det här bra, säger Mattias Ahlstedt.

Mer information om hur du ansöker och vad som gäller för enskild åtgärd finns på Boverkets hemsida.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS