Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Skid-VM. Falun. Lugnet. 2027
Roza Güclü Hedin, är styrelseordförande i bolaget ”Skid-VM i Falun 2027 AB. Här ger hon svar på flera frågor om tidsplanen inför skid-VM i Falun 2027.
Foto: Anders Hansson

Det finns flera olösta frågor inför skid-VM

FALUN. Knappt tre år återstår till skid-VM i Falun 2027. Men inget arrangörskontrakt är skrivet mellan Faluarrangörerna och Fis (internationella skid- och snowboardförbundet). Det finns ingen affärsplan eller en vd och operativ ledning. – Vi har påbörjat vårt arbete och jobbar vidare efter de förutsättningar vi fått, säger Roza Güclü Hedin, styrelseordförande i bolaget Skid-VM i Falun 2027 AB.

VM i Falun 2015 blev en ekonomisk framgång. VM-bolaget, som omsatte 307 miljoner kronor, presenterade ett positivt resultat på 47 miljoner kronor. Dessutom blev det en publiksuccé och ett evenemang, som inom flera samhällsområden, lyfte hela Dalarna.
Det var resultatet av flera års förberedelser.
Nu återstår mindre än tre år till VM 2027 och fortfarande finns frågor kring flera viktiga delar av evenemanget.

Inget arrangörskontrakt skrivet mellan Faluarrangörerna och Fis:
Det är ett avtal som klargör förutsättningarna mellan Fis och lokala arrangören. När Roza Güclü Hedin får frågan om statusen kring kontraktet svarar hon:
– Det vill jag inte gå in på. Förhandlingar pågår.

Skid-VM. Falun. Lugnet. 2027
En bild från VM i Falun 2015. Kommer det att bli något liknande 2027. Flera detaljer är ännu inte lösta. Foto: Anders Hansson

Pernilla Bonde, generalsekreterare i Svenska skidförbundet, förklarar varför inte arrangörskontraktet är påskrivet:
– Det är inte konstigt. Det är en process som pågår. Vi har goda kontakter med Fis. Vi får ett utkast av Fis, sedan finns ett antal saker vi vill gå igenom så det blir ett seriöst och bra avtal.
Pernilla Bonde förklarar också hur Falun påverkats av de oklarheter som finns inom Fis angående det tv-avtal som löper ut 2026:
– Det gäller mest världscuperna och rättigheterna är viktiga för oss. Vi vill ha bra synlighet i Sverige. Men indirekt påverkar det VM i Falun. Då kan det finnas indirekta kopplingar.

Ingen affärsplan är framtagen:
En affärsplan visar bland annat hur ett bolag ska tjäna pengar.
– Man kan säga att vi arbetar med den processen, säger Roza Güclü Hedin, som inte kan berätta när den blir klar.

Ingen vd eller operativ ledning för VM-bolaget är utsedd:
En officiell vd har i den här fallet en viktig samlande roll för hela organisationen, har drivet i arbetet och förhandlingarna med partners.
– Vi har en rekryteringsprocess på gång alldeles snart. Vi har en operativ ledning, två projektledare som har arbetat med detta sedan vi fick besked om VM i maj 2022. Vd-rekryteringsprocessen har påbörjats, säger Roza Güclü Hedin, som inte vet när den processen är klar.
– Det är en kompetensbaserad rekryteringsprocess. Vi kommer skicka ut anbudsförfrågan gällande rekryteringstjänsten. Sedan beror det på hur många som nappar och vill vara med i den processen. Styrelsens ambition är att ha det klart så snart som möjligt, fortsätter hon.
År 2007 arrangerade Åre alpina VM, som gav en ekonomisk vinst på 35 miljoner kronor.
Tolv år senare (2019) arrangerades på nytt alpina VM i Åre. En förväntad vinst på 50 miljoner kronor blev en förlust på nästan 30 miljoner kronor.

Finns risken att Falun får en liknande utveckling som Åre?
– Det är klart att inget bolag vill gå med förlust. Sedan kommer vi säkerställa och jobba strategiskt på ett bra sätt så att vi inte gör det, svarar Roza Güclü Hedin
Det finns en förväntan, bland annat hos Falu kommun som är en av delägarna i bolaget, att VM ska generera lika bra resultat som 2015. Liza Lundberg, kommunalråd i Falu kommun, säger:
– En förväntan om ett positivt resultat finns såklart, men är inte uttalat. Men en förhoppning är att vi gör ett minst lika gott resultat som vi gjorde 2015. Vi har inte haft någon sådan konkret diskussion. Det finns så klart en medvetenhet om att det är ett annat ekonomiskt läge.
Roza Güclü Hedin är lugn i den här frågan:
– Vi följer den plan vi har och de processer vi har. Utifrån kan det uppfattas som bråttom, men jag vill säga att vi har läget under kontroll.

Hinner VM i Falun att hinna teckna stora partneravtal? Det är en process som brukar ta tid.
– Den operativa ledningen jobbar med detta och det är kopplat till arrangörsavtalet. Jag tänker inte svara mer på det, säger Roza Güclü Hedin och fortsätter:
– Det är viktigt att förklara att projekttiden har varit i gång hela tiden. Man sitter inte och väntar. Det pågår parallella processer hela tiden. Det är ingenting som är försenat. Vi har läget under kontroll.

Fakta om bolaget för skid-VM 2027
Bolaget för VM-2027 heter formellt Skid-VM i Falun 2027 AB.
Ägare: Falun kommun, 45 procent. Svenska skidförbundet 45 procent, Föreningen Svenska Skidspelen, 10 procent. Den föreningen består av de tolv klubbar som arrangerar Svenska Skidspelen.
Styrelsen: Ordinarie: Roza Güclü Hedin, ordförande, Falu kommun, Eva-Lena Frick, vice ordförande, Svenska Skidförbundet, Susanne Martinsson, Falu kommun, Pernilla Bonde, Svenska Skidförbundet, Henrik Jalkenäs, Föreningen Svenska Skidspelen
Suppleanter: Jan E Fors, Falu kommun, Jonas Åsenius, Falu kommun, Johan Gräfnings, Svenska Skidförbundet, Lars Öberg, Svenska Skidförbundet, Mårten Sahlin, Föreningen Svenska Skidspelen.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS