Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Elin Kåll och Frida Andersson från Karlfeldtgymnasiet tog sig vidare till SM i Stockholm den 28 och 29 maj.
Foto: Ibrahim Khodabash/@camerak.se

Elins och Fridas bidrag får tävla i Stockholm

AVESTA. Elin Kåll och Frida Anderssons företag Läs & Lär UF vann första pris i kategorin ”Årets vara” på den regionala UF-mässan i Kupolen i Borlänge den 26 mars. – Det känns jättekul och jättestort för vi har jobbat så hårt för det här. Att det har gett resultat känns bara kul, säger en tagen och lite lätt krasslig Frida Andersson dagen efter galan.

Det var strax före påsk som pristagare i 13 olika kategorier presenterades på den stora UF-mässan i Borlänge dit över 200 UF-företag kommit för att visa upp sina innovationer.
Bland de 13 kategorierna erbjuds nu vinnare i åtta kategorier en plats på SM på Stockholmsmässan i Älvsjö den 28-29 maj.
Bland dem är Elin Kåll och Frida Anderssons företag Läs & Lär UF.
– Det är jättekul. När vi började med det här i somras tänkte vi: “Gud vad sjukt om vi skulle hamna på SM”. Och nu står vi här och ska hamna på SM.

Kommer ni förbereda er på något vis?
– Vi ska skriva en delårsrapport och göra en pitch och sen ska vi bygga en monter också. Det är lite samma koncept som i Borlänge, men större.

Elin Kåll och Frida Andersson tog emot priset under den regionala UG-mässan. Foto: Pressbild

Läs & Lär UF:s bidrag är en barnbok som handlar om pojken Benny och berguven Barbros äventyr genom Dalarna.
Varför tror du att er idé vann första pris?
– För att vi har en så unik och lärorik produkt med ett så viktigt budskap som måste ut till flera. Den traditionella läsningen försvinner mer och mer – och det är mer skärmtid istället. Vi vill få tillbaks den traditionella läsningen för den är så himla viktig för barns utveckling. Att läsa är nånting man behöver kunna hela livet och då att läsa om nåt som man kan relatera till och känna igen sig i gör läsningen mycket roligare, säger Frida Andersson.

Av de fyra företag som var nominerade till kategorin “Årets vara”, var ytterligare ett UF-företag från Avesta; nämligen Daladukar UF. Företaget gör egendesignade dukar med Dalahästar där man har bytt ut plastfolie mot bivax, i syfte att minska plastanvändningen.
Daladukar UF kom på en delad andraplats, tillsammans med CO Caddie UF från Malung-Sälens gymnasieskola och Drivescent UF från Leksands gymnasium.

Juryns motivering till vinnaren av “Årets vara”; Läs och Lär UF, Karlfeldtgymnasiet Avesta:
“Ett gediget och imponerande arbete ligger bakom det här företagets unika vara. Grunden är en ide om att uppmuntra till utbildning på ett hållbart sätt. Företaget visar ett starkt resultat och har fått ett gott mottagande hos sina målgrupper. Varan öppnar dörrar till ny kunskap och har stor potential för ytterligare utveckling och tillväxt.”

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!