Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
”Det var jätteroligt”, säger Lily Henriksson-Persson, en av vinnarna i klass lätt D:1 vid tävlingar i Norr Amsberg.
Foto: Tova Carlsson

Debuttävling för Norr Amsbergs ridklubb

AMSBERG. Norr Amsbergs Ridklubb har för första gången sedan pandemins start anordnat en dressyrtävling. – Vi vill inspirera våra egna ryttare, säger Maria Kvännå, ridlärare på klubben och en av arrangörerna för tävlingen.

I början av juli samlades arrangörer, tävlande och familjemedlemmar för att ta del av en spännande tävlingsdan. Fast klockan fortfarande var tidigt på morgonen var det full fart på stallplanen och mer folk var väntade.
Norr Amsbergs Ridklubb är en liten klubb som håller till i Norr Amsbergs by där de hyr stall och hagar av gårdsägaren Pär Nordqvist. Klubben driver i vanliga fall verksamhet fem dagar i veckan men under sommaren har hästarna sommarlov och föreningen satsar på att synas genom att anordna sin första dressyrtävling sen pandemin.
– Det är jättebra att klubben kommer ut och syns, säger gårdsägaren som man kunde se gå runt och njuta av den trevliga stämningen som rådde på klubben.
Föreningen har inte hållit en tävling sen 2019, den tävlingen arrangerades på en annan anläggning, och därav fanns ingen tävlingskommitté på klubben. Men med hjälp av tappra medlemmar och engagerade ryttare från klubbens privatsida lyckades de skramla ihop folk till en tävlingskommitté.
– Det roligaste har varit spänningen, säger Camilla Koponen, medlem i tävlingskommittén.


Efter mycket jobb och många möten var tävlingsinbjudan utskickad och några veckor senare började ekipagen samlas på klubbens stallplan för de första starterna.
– Det var runt 30 ekipage och 38 starter, berättar Maria.
Tävlingen hade sex klasser för ponnyer och storhästar.
Evenemanget blev en succé och det var många nöjda ryttare, berättar Maria Kvännå.
– Vi har fått höra många positiva ord från de tävlande. Mysig tävlingsplats och trevliga funktionärer. Vi har fått en väldigt positiv känsla över tävlingen, säger hon.
Maria Kvännå berättar att klubbens stora dröm är att återigen hamna på kartan genom att anordna fler tävlingar. Men även i framtiden ha egna ryttare som tävlar för klubben.
Förutom att hamna på kartan igen vill föreningen också inspirera sina egna ryttare.
– Man lär sig jättemycket av att titta på när andra rider, säger hon.
Efter debuttävlingen vill föreningen hålla i gång med tävlandet och satsar på att hålla en liknade dressyrtävling nästa år.
– Vi hoppas även kunna hålla hopptävlingar i framtiden, berättar Maria.
Efter tävlingen kunde man läsa i överdomarrapporten ett väldigt positivt omdöme där funktionärer, anläggning och ridklubben fick mycket beröm för väl anordnad tävling.
Text och foto: Tova Carlsson

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!