Anita Spjut och Therese Leopoldsson startar ny grupp för att prata om viktiga saker i livet.
Foto: Maria Karlsson

De vill stärka ungas identitet och psykiska hälsa

SÖDERBÄRKE. Om du är ung och vill känna dig tryggare i livet kan gruppen ”Meningen med mig” vara en hjälp. – Vi fokuserar på människornas inre resurser, för att vara mer rustad inför svåra perioder i livet, säger Therese Leopoldsson.

Anita Spjut, församlingspedagog i Bärke pastorat, och Therese Leopoldsson, projektanställd i Svenska kyrkan för att motverka ofrivillig ensamhet, leder gruppen med en introduktion den 27 november i Söderbärke församlingshem. Då är alla som är 14 till 18 år välkomna att komma och känna efter om de vill delta.
”Meningen med mig” är ett helt nytt pedagogiskt material som Svenska kyrkan tagit fram tillsammans med psykoterapeuten Christina Lloyd. Det handlar om att stärka ungas identitet och psykiska hälsa. Forskning visar att två saker som kan skydda mot psykisk ohälsa är att känna sig trygg med att prata om känslor och att ha en upplevelse av mening med livet.

Under 13 träffar får ungdomarna en möjlighet att tillsammans lära sig att prata om känslor och reflektera över hur det känns i kroppen då, eller hur det känns i någon annans kropp.
– Att lära sig känna igen sina egna känslor och också förstå hur det kan kännas i en annan människa och lära sig kommunicera om det är en viktig färdighet för att förebygga ensamhet och psykisk ohälsa, säger Therese Leopoldsson.
Materialet innehåller även olika övningar för att reducera stressen i kroppen och komma till ett lugn. Det är övningar som de kan ta till hemma sedan.
– Det är inte farligt att känna känslor, det är normalt och helt okej att exempelvis vara ledsen ibland, säger Anita Spjut.
Hon menar att särskilt unga kan tro att det i stället handlar om psykisk ohälsa.

Det blir samtal om viktiga saker i livet, som kärlek, stress eller sorg. Men det kan också komma upp andra frågor som unga kanske funderar över i dag, som krig, klimathot och pandemier.
”Meningen med mig” är icke konfessionell, det vill säga utan religiösa inslag.
– Kyrkans bidrag är att arbeta med existentiella frågor och det här ska vara tillgängligt för alla, oavsett religion, förklarar Therese Leopoldsson.
Det ska vara tryggt i gruppen.
– Det är frivilligt att prata, man kan vara tyst om man vill och man får ändra sig. Dessutom stannar allt som sägs och görs i gruppen, berättar Anita Spjut.

De tycker det ska bli jättespännande att se hur många som vågar komma på introduktionsträffen.
– I en provgrupp i Västerås sa de bland annat att de pratat om sådant de inte pratat om någon annanstans och att alla borde få gå i en sådan här grupp, berättar Therese Leopoldsson.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS