Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Sara Hjälm, Spendrups, Petra Holmlund, Samarkand2015, Åsa Andersson, Samarkand2015, Jenny Östlund, Ludvikahem, Malin Gustafsson, Ludvikahem, Kristina Sellén, Ludvikahem, Håge Persson (M), ordförande Ludvikahem, Ludvika Kommunfastigheter och Brunnsvik, Ulrika Andersson, näringslivsutvecklare och Håkan Flink, Hitachi, hälsar arbetspendlare välkomna.
Foto: Marianne Liinanki

De vill locka pendlare att flytta till Ludvika

LUDVIKA. Redan i juni smygstartade Ludvika kommun och det kommunala bostadsbolaget Ludvikahem sin kampanj för att få arbetspendlare att flytta till kommunen. – Vi försöker lyfta fram allt det fina vi har att erbjuda, säger Ulrika Andersson, näringslivsutvecklare i kommunen.

I sommar har de affischerat på tågen och annonserat i sociala medier, radio och tidningar. Nu under en fyraveckorsperiod, med start i slutet av augusti, vänder sig representanter från kommunen och bostadsbolaget aktivt till arbetspendlare med fokus på de som kommer från Västerås, men också från bland annat Örebro, Lindesberg, Borlänge och Falun.
Till att börja med stod de vid Tanka på Mossplan och tog emot Hitachi Energys pendlarbuss från Västerås.

Nästa aktivitet var att hälsa tågpendlare välkomna vid resecentrum. Redan tidigt på morgonen var de redo att välkomna de som var på väg till arbetet i Ludvika.
De hälsade alla välkomna och bjöd på kaffe.
– De fick också varsin ”goodiebag” med informationsbroschyrer, ett specialerbjudande från Grand Hotel, godispåsar och reflexer bland annat, berättar Malin Gustafsson, Ludvikahem.

Kristina Sellén, Marianne Liinanki, Petra Holmlund, Ulrika Andersson och Malin Gustafsson redo på perrongen. Foto: Maria Karlsson

Malin Gustafsson och Kristina Sellén, också hon från Ludvikahem, och Ulrika Andersson hade sällskap av Marianne Liinanki och Petra Holmlund från det regionala utvecklingsbolaget Samarkand2015. Från början fanns även kommunalråd Håge Persson (M) på plats och representanter från Spendrups och Hitachi, samt Unika Ludvika.
– När folk flyttar hit är det viktigt att hela familjen trivs och då kan vi från Samarkand2015 med vår medflyttarservice hjälpa till med att hitta jobb till andra familjemedlemmar. Om de kommer från andra länder kan vi hjälpa till med språkkurser samt ordna bankkonton med mera, säger Petra Holmlund.
Hon förklarar att det kan vara mycket värt att den medflyttande kanske är en lärare, sjuksköterska eller har annan kompetens som behövs i kommunen.

Ludvikahem har lägenheter att erbjuda, exempelvis med promenadavstånd till arbetet men ändå nära naturen.
Hon förklarar att om man bor i en annan kommun och arbetar i Ludvika erbjuds man näringslivsförtur, vilket innebär att man lättare kan få en bostad och flytta närmare sitt arbete.
– Vi är lyhörda och har ett bra samarbete med näringslivet, säger hon.
Ulrika Andersson berättar att de som trivs i Ludvika säger att det är fint här och att människorna är trevliga.
– Naturnära är något som många tycker är viktigt har vi sett när vi läst svaren på en enkät vi har, där vi frågat vad som skulle få dem att vilja flytta hit, säger hon.

Strul med inställda tåg gjorde just den här dagen att det inte kom så många som de hade hoppats på så de ställer nog in sig på fler kampanjtillfällen.
– Det finns statistik på att det är tusentals människor som arbetspendlar till Ludvika, det vore fantastiskt om några av dem skulle vilja flytta hit, säger Petra Holmlund.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!