Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Wilma Berg, åk 3 Hitachigymnasiet, visar hur lödning av kretskort kan gå till. Övriga är fr v Natalia Ahlman, åk 1, Linnea Gauffin, åk 2, Ebba Augustsson, åk 2, Viveka Karthikeyan, åk 8, Raghad Alshurbaji, åk 8, Annie Zachrisson Nording, åk 7 och Jill Nyqvist, åk 9.
Foto: Maria Karlsson

De vill inspirera fler att välja teknik

LUDVIKA. Första aktiviteten på Hitachigymnasiets nya satsning handlade om att visa fler än killar att teknik är mycket mer än många tror. – Det är viktigt med olika kvaliteter och har man bara ett kön på en arbetsplats tappar man vissa perspektiv, säger Jenny Falk, lärare och biträdande rektor, Hitachigymnasiet.

Hitachigymnasiet har i nära samarbete med Hitachi Energy startat konceptet ”Inspire the next generation” för att locka fler till teknik- och energibranschen. Den första aktiviteten riktade sig till tjejer och ickebinära i årskurserna 7 och 8.
Jenny Falk är själv civilingenjör och tror att det är bra att testa olika saker för att hitta rätt.
– Min hypotes är att det handlar om självförtroende, om man sett en kille som är duktig på teknik så kanske man tror att man inte kan själv, säger Jenny Falk.

Hanna Wahlqvist går 3:e året på Hitachigymnasiet. Här visar hon 3D-arbete på datorn.

Bilden av vad teknik är kan ofta vara ganska snäv, men teknik kan exempelvis vara att förenkla vardagen och lösa problem, menar hon.
Tekniska lösningar kan vara det som behövs för att tackla de utmaningar hela världen står inför. Teknik har en otroligt central roll när det gäller att skapa en hållbar framtid.
Jenny Falk vill att ungdomarna ska få med sig en känsla av att kunna påverka sin framtid och göra skillnad.

Drygt 20 personer från högstadiet hade anmält sig. De bjöds på en rundvandring och fabriksvisning i produktionen.
Efter matpaus med pizza fick de lyssna på sex kvinnor, med olika ansvarsuppgifter på Hitachi Energy, som berättade om sina personliga erfarenheter av sitt arbete på företaget och deras väg dit.
Till sist delades högstadieeleverna in i grupper och fick med hjälp av tjejer som nu är elever på Hitachigymnasiet prova på olika moment inom teknik och energi.

De fick exempelvis prova att löda kretskort och få en lysdiod att lysa, se vad som händer när luften sugs ut och det blir vacuum i en mums-mums, se ett emissionsspektrum och se hur det går till att ”cadda”, det vill säga göra 3D-ritningar på datorn och sedan printa ut föremålen i 3D-skrivare. Alla besökare fick varsin nyckelring med sina namn på, gjord med den tekniken.
– Det här är starten på något vi hoppas kunna fortsätta med. Vi behöver otroligt mycket teknikkompetens och vi har sett att intresset för teknik ökar, säger Jenny Falk.

Fotnot: Erik Norgren, rektor Hitachigymnasiet, berättar att enligt preliminära antagningssiffror är nu alla platser på teknikprogrammen på Hitachigymnasiet fyllda till hösten.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!