Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Nya förskolan i Mats Knuts kommer snart att tas i bruk även som vallokal. Här är ett gäng som gärna ser att fler Borlängebor röstar i EU-valet den 9 juni. Från vänster: Ulrik Bergman, Bertil Stoltz, Sarah Rask och Johan Ohrzén.
Foto: Karin Diffner

De vill få fler att rösta och att hjälpa till i EU-valet

BORLÄNGE. Valet till Europaparlamentet börja närma sig och nu söker kommunen fler röstmottagare. – Jobbet är jätteroligt och det känns bra att få vara en del i den demokratiska processen, säger Sarah Rask som deltagit vid fem val tidigare.

Den 9 juni hålls EU-valet, något som engagerar många både på riks-, regional och lokalplanet. I Borlänge bjöd valnämnden nyligen in till den nya förskolan i Mats Knuts som också för första gången ska tas i bruk som vallokal i år.
– Gylle skola är också ett ställe vi är tillbaka i efter att skolan renoverats, säger ordföranden Bertil Stoltz (S).

I Borlänge röstade förra gången 51,7 procent av befolkningen i EU-valet, vilket är lägre än riksgenomsnittet på 55,3. I förra riksdagsvalet var valdeltagandet 83,1 procent i Borlänge och 84,2 i hela landet.
Bertil Stoltz uppmanar fler att rösta den här gången.
– Det är många som undrar varför vi ska rösta i det här valet, men EU fattar så många stora och viktiga beslut som påverkar oss, bland annat om klimatet, energin skogen, jordbruket och ja, till och med a-traktorer, säger Bertil Stoltz.
Vice ordförande i valnämnden, Ulrik Bergman (M), fortsätter:
– Det är så mycket som hälften av alla ärenden i kommun- och regionfullmäktige som påverkas av EU-lagstiftningen.

Nya förskolan i Mats Knuts kommer snart att tas i bruk även som vallokal. Här är ett gäng som gärna ser att fler Borlängebor röstar i EU-valet den 9 juni. Från vänster: Ulrik Bergman, Bertil Stoltz, Sarah Rask och Johan Ohrzén.
Från vänster: Ulrik Bergman, Bertil Stoltz, Sarah Rask och Johan Ohrzén.

Borlänge har 28 valdistrikt och lika många vallokaler. Vart invånarna ska gå för att rösta under valdagen står på röstkortet som kommer hem i brevlådan. Från och med den 22 maj kan Borlängeborna också välja att förtidsrösta på åtta platser.
– Vanligast är Kupolen, berättar valsamordnaren Johan Ohrzén.
– Men vi har också ambulerande röstmottagare för dem som inte kan ta sig till en vallokal. Då får man ringa till kommunen och boka en tid så åker vi ut, fortsätter han.
Nu söker kommunen nya röstmottagare som kan hjälpa till. Totalt behövs 175 av olika ålder och bakgrund.
– Vår viktigaste uppgift är att få valet att gå rätt till och att alla ska känna sig trygga i vallokalen och säkra på att valhemligheten inte röjs, säger Sarah Rask.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!