Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Annki Asplund, Ann-Mari Westbom och Teresia Hansson vid Barbros i centrala Säter där trion arrangerar “Pink Party” den 6 oktober. Trion påpekar att kaféets ägare Malin Floridan var på semester när bilden togs. “Så hon kanske ser oss på övervakningskamerorna nu”, skojar de.
Foto: Pär Sönnert

De ordnar Pink Party i Säter – till förmån för forskning om bröstcancer

SÄTER. Efter att två av medlemmarna i kompisgänget drabbats av bröstcancer och genomgått tuffa behandlingar ville de göra något roligt, samtidigt som de samlade in pengar till bröstcancerforskning. Den 6 oktober blir det “Pink Party” i Säter. “Vi vill ge något tillbaka, efter den fantastiska hjälp vi har fått”, säger Ann-Mari Westbom, från Stora Skedvi.

Lokalt i möter upp tre av tjejerna i kompisgänget, Annki Asplund, Ann-Mari Westbom och Teresia Hansson, på ett kafé i Säter. Det märks tidigt att trion, som från början kommer från Stora Skedvi, har en hjärtlig jargong.
– Jag och Ann-Mari är systrar och bor kvar i Skedvi. Vi är barndomskompisar med Theresia men hon har flyttat ända in till Säter, berättar Annki Asplund.

Trion nämner även att de har åkt mycket längdskidor tillsammans och har kört Vasaloppet flera gånger vardera. Men i fjol fick två av dem ett obehagligt besked.
– I början mars förra året kallades jag till mammografin för kompletterande undersökning på höger bröst. Rutinmässigt kollar man båda här i Dalarna, vilket inte är en självklarhet i andra regioner. Höger bröst var okej men de hittade något i vänster bröst som inte hade varit synligt på den vanliga mammografin. Jag fullföljde Vasaloppet och fick mitt cancerbesked 18 mars. Cirkusen drog i gång direkt med två operationer och efterföljande strålning som avslutades i september i fjol, berättar Ann-Mari Westbom.
– Sedan var det min “tur”, i augusti i fjol. Jag upptäckte en förändring själv och hade tur att få en återbudstid. Det gick från ingenstans till behandling direkt, säger Teresia Hansson.

Teresia Hansson, Annki Asplund och Ann-Mari Westbom hoppas på stor uppslutning till sin fest. “Vi har redan fått in ett 40-tal anmälningar men det finns platser kvar ännu”, säger Teresia. Foto: Pär Sönnert

Båda två mår nu bra men de har har drabbats av biverkningar av strålningen, vilket påverkar andningen.
– Jag har fått nedsatt lungkapatictet på grund av strålningen och har behandlats för strålskadorna, säger Ann-Mari Westbom.
– Jag känner också av att lungorna har påverkats men det handlar bara om när jag tränar mycket. Jag var till Kebnekaise och vandrade nyligen och det var inga problem att vandra flera mil men om jag skulle springa ett par kilometer så blir jag jättetrött, säger Teresia Hansson.

Så det blir inga fler Vasalopp för er?
– Det får vi se. Jag åkte Vasaloppet 30 kilometer i vintras. Det var jobbigt, men det gick, säger Ann-Mari Westbom.
– Så nu får de väl sabotera för mig i stället, genom att valla mina skidor fel eller någonting, säger Annki Asplund.
– Vi får väl hugga med staven efter Annki om hon åker i från oss, skojar Teresia Hansson.

Trion är en del av ett kompisgäng med god sammanhållning och jargong. “Vi känner varandra så bra. Och vi har alla våra ´ups and downs´. Det gäller att vi kan stötta varandra när allt inte är tipptopp”, säger Annki Asplund. Foto: Pär Sönnert

Ann-Mari och Teresia betonar att de har haft stort stöd av varandra i gänget och även fått fantastiskt bra vård.
– Vi har haft en jätteöppen dialog kring detta, det är viktigt. Att vi är så öppna kanske kan hjälpa andra. Och om man nu ska få bröstcancer så verkar det som att man ska få det här i Dalarna. De hittade min cancer av en slump, tack vare att de var noggranna, säger Ann-Mari.
– Och att ha en kontaktsköterska, som man hade all kontakt med, det var väldigt värdefullt, säger Teresia Hansson.
– Vi känner varandra så bra. Vi har alla våra “ups and downs”. Det gäller att vi kan stötta varandra när allt inte är tipptopp, säger Annki Asplund.

Annki Asplund, Ann-Mari Westbom och Teresia Hansson arrangerar “Pink Party” den 6 oktober. Foto: Pär Sönnert

Gänget pratade om hur de skulle kunna göra något roligt, samtidigt som de gav något tillbaka till vården. Funderingarna mynnade ut i festen Pink Party som hålls på Barbros i centrala Säter den 6 oktober.
– Malin (Floridan), som driver Barbros, nappade direkt på idén. Det blir en festkväll med bubbel, snittar, räksmörgåsar, kaffe och bakelse. Vi kör ett musikquiz under kvällen och det blir lite rosa tema. Allt överskott skänker vi till Bröstcancerfonden. Och detta är inte bara för tjejer, killar är också välkomna, säger Annki Asplund.
– Det är ett privat arrangemang så man måste föranmäla sig till oss. Vi har redan ett 40-tal anmälda men det finns platser kvar ännu, säger Teresia Hansson.

För den som inte kan komma på festen men ändå vill stötta initiativet har tjejerna startat insamlingen “Pink Party” som man kan hitta via Bröstcancerförbundets hemsida, eller genom att klicka på den här länken.
– Målet är att vi ska få in över 10 000 kronor. Forskningen är så viktig och gör att allt fler som drabbas av cancer lever längre, säger Ann-Mari Westbom.

Fotnot: Anmälan till festen kan göras via mejl till annkristin.asplund(snabel-a)gmail.com

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,282990"]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!