Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Den pinfärska boken är resultatet av ett samarbete mellan Säterbon Harald Henrysson och Borlängebon Björn Ericson.
Foto: Privat

De ger ut ny bok om musikalisk pionjär

BORLÄNGE/SÄTER. Ett samarbete mellan Säterbon Harald Henrysson och Borlängebon Björn Ericson har nu resulterat i ännu en bok, en biografi om den musikaliska pionjären Emelie Holmberg Hammarsköld. – Hennes öde är en fascinerande historia, säger Harald.

Harald Henrysson som tidigare varit föreståndare på Jussi Björling-museet och även skrivit boken “David Björling och hans söner i Amerika (1920-1921)”. Han är gift med en amerikanska och tillbringar stora delar av året i Charleston i South Carolina.
– Jag började intressera mig för de svenskar som varit verksamma där på 1840-talet, berättar Harald.

En av de svenskarna var Emelie Holmberg Hammarsköld (1821-1854) som var kompositör, pianist och sångerska. 1844 försvann hon spårlöst från Sverige och dök senare upp i Amerikas sydstater där hon snabbt skapade sig ett namn.
Det visade sig att hennes man, brukspatronen Hjalmar Hammarsköld, hade så höga skulder att paret tvingades fly till Amerika.
Harald Henrysson tyckte att hela historien var så fascinerande att han började utforska den ingående.
– Jag upptäckte att mycket av det som tidigare publicerats om henne var felaktigt då de inte nystat i de amerikanska arkiven, berättar han.
Nu har historien om Emelie precis resultat i en ny bok “Tonsättare i Sverige, musiker i Amerika – Emelie Holmberg Hammarsköld – en kvinnlig pionjär”. Förutom historien om landsflykten handlar boken om Emelies musikaliska repertoar och konsertverksamhet i den amerikanska miljön och tidsandan som rådde i sydstaterna i mitten på 1800-talet.

Dessutom har musikvetaren och docenten Lennart Hedwall gjort en analys av hennes sångsamlingar.
Boken är delvis bekostad av Musikaliska Akademien och Patriotiska sällskapet och utgiven av Björnen förlag som är Torsångsbons Björn Ericsons förlag. Det är andra gången som Björn och Harald ger ut en bok tillsammans, ett samarbete som både gillar.
– Det var roligt att samarbeta igen, säger Harald.
Förra veckan kom boken från tryckeriet, men något boksläpp är inte planerat.
– Vi hoppas det blir något högtidligt i samarbete med Musikaliska Akademien, säger Björn.
Vem ska läsa boken?
– Alla som musikintresserade, vill läsa om ett kvinnoöde och se att det går att göra succé även om man är ung och kommer från enkla förhållanden. Hon var envis, duktig och hittade sätt att ta sig fram på, säger Björn Ericson.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!