Jörgen Persson och Katarina Jansson bor i Långåsfallet, torpet med en spännande historia.
Foto: Maria Karlsson

De driver gårdsbutik i torp med spännande historia

Ludvika. En gammeldags cykel efter vägen mellan Sunnansjö och Fredriksberg visar vägen till gårdsbutiken Jästhuset i Långåsfallet. Här säljer Jörgen Persson och Katarina Jansson ägg, ved, bröd, sylt, gelé, svagdricka, inlagd gurka, honung och stickade strumpor med mera, ofta genom självbetjäning. Torpet Långåsfallet, där de också bor, har en spännande historia om mördare och trolldom på Finnmarken för länge sedan.

Jörgen kommer från Österlen i Skåne och 2009 åkte han till Dalarna för att titta på ett sommarhus i Abborrberget för att kunna vara där och jaga. Det blev inget köp då men av en ren slump fick han se till salu-skylten vid torpet Långåsfallet.
– Jag åkte in och tittade och kände direkt att det huset ska jag ha, berättar han.

Gårdsbutiken där självbetjäning har fungerat bra.

Torpet blev hans men Jörgen visste då inget om torpets historia, Finnmarken eller byn Skattlösberg alldeles i närheten, och hade aldrig hört talas om skalden Dan Andersson.
Men han var intresserad och tog reda på en hel del, bland annat genom kunniga grannar. Jörgen fick exempelvis veta att Långåsfallet hade en betydligt mer spännande historia än han kunnat ana. Här hade för länge sedan bott en man som kallades Gardist-Kalle och som blev dömd för mord.
Skräddar-Lotta hade också bott på gården och hon hade gjort sig känd bland annat som trollkunnig.
Huset hade inte rinnande vatten och elen hade bara en fas. Inget hade gjorts i huset sedan 1800-talet och det hade bara använts som sommarbostad den senaste tiden.
Jörgen hade arbetat många år som grävmaskinist och i ett företag i Skåne där han även fick snickra och göra det mesta. Den sista tiden i Skåne var han anställd som lärare.
– Det första jag gjorde när jag köpt huset var att timra en vedeldad bastu med enkla tvättmöjligheter för att kunna hålla mig ren, berättar han.

Blåankorna bor fint i en före detta lekstuga i lyxformat.

Hjälp hade han fått av en finländsk man som visste hur en riktig finnbastu skulle se ut. Jörgen rev också ut allt i huset och byggde ut, det mesta gjorde han själv.
Vatten har sedan dragits in och elen går numer på tre-fas.
2013 flyttade Jörgen upp till torpet permanent och fick anställning som grävmaskinist direkt.
Efter några år sa han upp sig och startade enskild firma och sedan Dalarnas Fastighetsförvaltning. Han hjälper fastighetsägare med allt från gräsklippning till att sätta på värmen i huset och fylla på kylskåpet till sommargäster som är på väg till sina hus.
Det senaste projektet är Dala Dreams där han håller på att starta en verksamhet i gamla herrgården i byn Lövsjön, Gagnefs kommun, tillsammans med en samarbetspartner.
Han driver också gårdsbutiken Jästhuset tillsammans med sambon Katarina Jansson.
De träffades 2018 när Jörgen tog kontakt med Katarina som då hade gårdsbryggeriet Ängslyckan i Håvberget, Vansbro kommun.
– Han ville lära sig brygga öl och gick en kurs hos mig, berättar Katarina.

Cykeln visar vägen till gårdsbutiken.

Det sa klick och Katarina flyttade sedan till Långåsfallet 2020.
För ett år sedan flyttade de bryggeriet till gården och samtidigt byggde Jörgen ett bageri. Bryggeriet och bageriet har alla tillstånd godkända av kommunen.
Tidigare hade Jörgen getter på gården men nu föder de upp lamm som går på en gård i grannbyn.
– När vi skaffade höns öppnade vi gårdsbutiken, för vi säljer även ved som Jörgen hugger i den egna skogen, säger Katarina.

I kylskåpet väntar bland annat ägg, svagdricka och sylt på nya ägare.

Hönsen har de i Skräddar-Lottas gethus har de fått veta. De har också några blåankor som bor ståndsmässigt i ”Ankeborg”, en finare lekstuga som Jörgen transporterat till gården.
Nu har de ett större sortiment i butiken och det är självbetjäning som gäller när de inte är hemma. Och det har alltid fungerat bra.
– Vi har även lammskinn men de säljer vi bara när vi är hemma, berättar Katarina.
De säljer också sina produkter på marknader i trakten. Hjortronsylt brukar gå direkt och den inlagda gurkan efter Jörgens farmor Emilias recept är populär, liksom de hembakade bröden.
– Sirapslimpan är bakad efter Jörgens mormor Ingas recept. Jag bakar också ett finskt kalljäst bröd och har också tagit fram ett hårdbröd smaksatt med svagdricka, berättar Katarina.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS