Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Från vänster: Arvid Broback, UngDomare, Jenni Bäck, sponsringsansvarig Dalarnas Försäkringsbolag, och Clara Östlund, UngDomare.
Foto: Henrik Hansson

De är årets UngDomare

DALARNA. För sjätte året i rad delade Dalarnas Försäkringsbolag i samarbete med Dalarnas Fotbollförbund i lördags ut stipendium till två unga domare. I år var det Clara Östlund och Arvid Broback som uppmärksammades.

Det var i halvtid under superettamatchen mellan IK Brage och Trelleborgs FF som Clara Östlund och Arvid Broback fick ta emot ett stipendium på 5 000 kronor vardera för sina goda insatser under året.
– Att kunna uppmärksamma två unga domare och deras viktiga roll under matcherna känns helt rätt, utan deras och alla andra unga domares engagemang ingen barn- och ungdomsfotboll, de har en otroligt viktig roll, säger Jenni Bäck, sponsringsansvarig på Dalarnas Försäkringsbolag.

Clara Östlund bor i Falun och har tagit stora steg i sin utveckling under året och gått domarutbildningens steg 2.
”Under hösten har Clara dömt matcher i damer division 2 med gott resultat. Clara är ett föredöme för övriga domare och visar prov på god kamratskap och ett gott ledarskap. Hon har dömt fotboll i sju år, i snitt brukar det bli tre, fyra matcher i veckan under säsongen. Svärdsjö IF är klubben där hon började spela fotboll.”
Arvid Broback kommer från Falun.
”Han är en mycket lovande domare som kom i in verksamheten på distriktsnivå 2022, under året har han tagit stora steg och utvecklats mycket som domare. Arvid har under hösten dömt matcher på junior- och seniornivå. Arvid har ett gott matchledarskap och är ett gott föredöme på och utanför planen. Arvid har dömt i fyra år, i somras en av finalerna i Dalecarlia Cup. Arvid spelar även själv fotboll, i Falu BS.”

Avsikten med projektet UngDomare har sedan starten 2017 varit att stärka unga domare. Förutom att årligen dela ut ett stipendium så erbjuder Dalarnas Försäkringsbolag även utbildning via Dalarnas Fotbollförbund.
Det finns en mängd utbildningar för ledare, föräldrar och aktiva spelare för att motverka diskriminering, trakasserier och kränkningar inom idrotten, något som unga domare ofta utsätts för men inte tidigare fått utbildning att hantera.
– Vi satsar på att stärka de unga domarna så att de står pall när andra gormar och skriker, säger Jenni Bäck.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!