I flera år levde Hannah i ett destruktivt förhållande.
Foto: Lisa Björklund

Bok om kvinnomisshandel ska hjälpa unga tjejer

SMEDJEBACKEN. Hannah Götberg bor i Smedjebacken och har nyligen kommit ut med en bok som handlar om kvinnomisshandel. – Hela idén med boken är för att jag vill hjälpa andra tjejer, den är riktad mot dem i övre tonåren. Jag tror att hjälpen tas emot lättare om man själv som ung pratar om det, säger Hannah Götberg.

När hon själv gick i skolan så pratades det aldrig om våld i nära relationer och man fick ingen rådgivning säger Hannah. Ämnet är tabubelagt. Av den anledningen har hon nu skrivit en bok med titeln: ”Med facit i hand var inte misshandeln hård nog”. Boken bygger på Hannahs egna erfarenheter från ett förhållande med en man som misshandlade henne både fysiskt och psykiskt.

Titeln är hemsk, varför heter boken så?
– Det var en gång som han skrev det till mig i ett sms. Han var ute och drack och jag var orolig för att han inte hade kommit hem, då skrev han: ”med facit i hand var inte misshandeln hård nog”.

Vi kan kalla honom Johan. Hannahs förre pojkvän som egentligen heter något annat. Misshandeln, som Johan syftade på i meddelandet inträffade på nyårsdagen för knappt två år sedan. Den ledde till att Hannah fick åka till akuten i Falun. Hon hade blåmärken på kroppen och stryptag runt halsen.
– Vi hade gjort slut då egentligen. Sedan kom han hem och ville bli tillsammans med mig igen. Jag vågade lägga ut korten på borden direkt och det var inget som passade honom. Den kvällen slutade med att han misshandlade mig.

Hannah anmälde händelsen till polisen och Johan arresterades samma kväll som hon fördes till sjukhus. Misshandeln hade kunnat sluta mycket värre än den gjorde säger hon. Johan dömdes till samhällstjänst i 75 timmar och villkorlig dom. Med tanke på den skada han orsakade kan straffet tyckas lågt. Hannah förklarar det med att hon under rättegångsförhandlingarna, var hotad av pojkvännen och därför inte vågade säga så mycket. I dag har hon fortfarande ont i några av sina fingrar. Trots händelsen fortsatte Hannah att vara ihop med Johan i ytterligare ett år. Han var dessutom otrogen mot henne.
– Där och då var jag medberoende. Han var manipulativ och jag trodde aldrig att jag var värd bättre än han och därför fanns det ingen anledning att lämna. Det räckte med att han sa förlåt, du vet att jag inte menade det – och så gick man på det.

Sammanlagt var de ihop i fyra år. Hannah beskriver det första året som rätt så bra. Johan var trevlig och försökte få henne på fall. Men successivt märkte hon att han drack alldeles för mycket och att han hade aggressiva tendenser.
– Det började med att han visade aggressioner mot materiella saker. Gick det inte som han ville så slog han sönder något. Det tog tre år innan den första fysiska misshandeln på mig.

För Hannah handlade förhållandet mycket om prestationsångest och om att vilja bli älskad. Hon lade ansvaret på sig själv och trodde att om hon kunde prestera bättre, så skulle han sluta vara otrogen.
– Han gick alltid före. Man blir blind, man ser inte att det är ett problem. Mådde han bra så var det bra. Om jag inte mådde bra, spelade ingen roll.

Hannah Götberg har levt i ett förhållande med en man som misshandlade henne. Nu har hon berättat om händelsen i en bok.

I dag lever Hannah i en ny och bättre relation med en annan kille som hon beskriver som trygg. Det var tack vare att hon träffade honom som hon klarade av att göra slut med Johan. Men vägen dit har varit lång och snårig.
– Vi gjorde slut flera gånger i två till tre veckor. Jag kommer ihåg att jag mådde bra under den tiden. När jag träffade min nya gav han mig så mycket av det jag inte fick från den förra. Det gjorde att det var värt att lämna på riktigt.

Det har gått ett år sedan Hannah hade kontakt med Johan men fortfarande lider hon av utmattnings-symptom som trötthet och stresskänslighet. Att skriva en bok om relationen har dock varit ett bra sätt att bearbeta förhållandet. Nu vill hon hålla föreläsningar om våld mot kvinnor på skolor.
– Det är bra att prata om det och få det till ett ämne som inte är så tabulagt. Passionen för att hjälpa någon annan tjej är så stark, det var därför jag ville skriva boken.

Varför använder vissa män våld i nära relationer tror du?
– Jag tror det handlar om att ha kontroll och makt.

Hur kan man hjälpa andra tjejer att ta sig ur en liknande situation?
– Det är jättesvårt. Man kan aldrig säga åt någon att sluta med ett beroende. Desto fler som sa åt mig att lämna, desto längre var jag kvar. Det är bättre att visa förståelse och att visa att man ser hur det är. Jag har kontakt med tjejer som sitter i den här situationen. Så länge hon inte har insikt då är det bara att finnas där.

Hannah Götbergs bok finns att köpa på Adlibris, Bokus och på Globe bokhandel i Ludvika.
Artikeln bygger på Hannahs bok och egen berättelse om vad som hänt.

Om du mår dåligt i en relation som du har svårt att ta dig ur – kontakta någon av nedanstående.
Kvinnofridslinjen: 020-50 50 50.
Brottsofferjouren: 116 006
Jourhavande medmänniska: 08-702 16 80
Stöd för dig upp till 20 år: ungarelationer.se

En av tre kvinnor i världen utsätts för fysiskt eller sexuellt våld under sin livstid, enligt FN. Under den internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor den 25 november, Orange Day, uppmärksammas våld mot kvinnor i såväl Smedjebacken som i Ludvika kommun. 

Det totala antalet anmälda misshandelsbrott under 2021 var 82 391, varav 38 851 mot kvinnor och 43 540 mot män.
Det totala antalet anmälda misshandelsbrott under januari till oktober 2022 var 68 987, varav 31 719 mot kvinnor och 37 268 mot män.
När det gäller våld mot kvinnor i nära relation är mörkertalet stort då alla brott inte anmäls.
Källa: BRÅ

 

Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS