Noshörningsdans
Den 8 februari kommer dansföreställningen “The very last northern white rhino” till Folkets hus i Säter. Föreställningen har skapats av den argentinske koreografen Gaston Core och framförs av dansaren Nico Yao Dapre (bilden), som även kallar sig för Oulouy. Han är född i Elfenbenskusten och bosatte sig i Paris som tonåring.
Foto: Alice Brazzit

Dansföreställning om hotade noshörningar kommer till Säter

SÄTER. Den utrotningshotade nordliga trubbnoshörningens öde har inspirerat den argentinske koreografen Gaston Core att sätta upp en dansföreställning. Den 8 februari kommer “The very last northern white rhino” till Folkets hus i Säter.

Efter att ha läst en artikel i New York Times om den nordliga trubbnoshörningens öde fick Gaston Core idén till att göra en dansföreställning med detta som grund. Noshörningsarten i fråga består endast av två individer, som leder i Kenya, och när de båda nordiska trubbnoshörningarna dör så dör hela arten ut med dem.

“Finstämt och elegant används streetstilar för att skildra människans utrotning av detta hänförande djur. Med små medel och stora känsloyttringar förmedlar dansaren Oulouy en historia om jordens bräcklighet och den eviga jakten på frihet”, skriver Säters kommun i ett pressmeddelande om föreställningen.

– Det är en stark och tänkvärd föreställning som speglar världen, sätter människan i ett existentiellt sammanhang och väcker frågor om vår tillvaro på jorden. Vi kan faktiskt säga att den är världsaktuell, för bara nu i dagarna kom nyheten om världens första IVF-graviditet av en närbesläktad art till denna noshörning. Det medför ljuspunkter och hopp och bjuder in publiken att reflektera över vår relation till naturen och vårt ansvar för att bevara den för kommande generationer, säger Sofia Ylinen, kultursekreterare i Säters kommun, i pressmeddelandet.

Föreställningen arrangeras av Säters kommun och Dalateatern i samarbete med Dansnät Sverige.

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,382200"]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS