Hundratals släppta alster, hundratals gigs, flera miljoner streams av egna artister. Det rullar på för Dalapop, och fortsatt finansiella klartecken gör att man nu tuffar vidare in i en framtid där länets musikliv sitter i förarsätet. “Som artist måste man vara beredd att verkligen investera i sig själv”, betonar Pelle Andersson (till höger i bild).
Foto: Sonny Jonasson

Dalarnas musikliv på stadig frammarsch

DALARNA Dalapop präglas av en vilja att gå framåt. Finansiella klartecken underlättar. – Vi ska se framtiden an hur vi kan utveckla det här än mer, säger Pelle Andersson och Daniel Olsson.

Att Dalarna länge varit påtagligt pigga på musikfronten är ingen hemlighet. En aktivitetsindikator skulle idka givakt för såväl väna visor som hårdkokt hårdrock och allt däremellan. Detta till trots känns följande frågeställning fullt relevant.
Hur såg egentligen länets musikliv ut innan Dalapop?
– Det där får vi glädjande nog höra väldigt ofta, skrattar Daniel Olsson, ena hälften av en tvåhövdad urkraft, där den andra hälften utgörs av Pelle Andersson.
Pelle knyter an till kollegans intryck av att man tycks ha träffat rätt i riktade resurser, ändamål och resultat.
– Vi har nog arbetat oss till en trovärdighet i det vi gör.

Och det Dalapop gör är att under epitetet som regionalt resurs- och produktionscenter finnas för Dalarnas många musiker.
Musiker villiga att plöja ned både talang och tid för att bygga brygga till nästa parti i en tonsatt helhet. Dessa är bevisligen många, och i dagsläget är mängder av allianser mellan Dalapop och artister i full blom. Fjolårets lyckade satsning som ger lyssnare möjlighet att prenumerera på vinylskivor får en fortsättning, och Daniel Olsson ger en fingervisning om den musikaliska bredden på dessa.
– Det blir allt från techno till metal.
Han förklarar vidare att de fyra akter man under 2020 etablerat fördjupade samarbeten med är Sanna Sjödén, Stiko Per Larsson, Backboons och Gaupa.
– Spännande artister som har grymma grejer på gång, och som vi tror kan lyfta ytterligare.
Pelle Andersson:
– Om vi tittar på fjolårets samarbeten så gick de flesta artister klart uppåt, och vi har ju glädjande nog också galanomineringar för flera dalaartister.

Broder Henrik Rapp är nominerad i två kategorier till GAFFA-priset, som ”Årets genombrott” och ”Årets pop/rock”. Hardcoremetalsensationen Horndal är också listade i samma tävling under rubrikerna “Årets album” och “Årets metal”. Därtill är popsnickrande Hökartorget nominerade till “Årets nykomling” på Manifestgalan, som hålls på Nalen i Stockholm den 14 februari.
Upplyftande bekräftelse att många daladunder äger sprängkraft att dra till sig nationell och internationell uppmärksamhet.
Daniel och Pelle, ständigt febrilt aktiva på händelsernas själva insida, kan också presentera ett knippe siffror som utgör utropstecken i sammanhang som dessa.
– Vi släppte cirka 100 utgåvor under fjolåret, minns Daniel och får medhåll av Pelle som tillägger:
– Och var medarrangör till runt 150 gigs, trots att vi ju inte är någon bokningsagentur, skrattar han.

Artisterna i stallet Dalapop noteras därtill för totalt 4,5 miljoner lyssningar på streamingtjänster, och Daniel Olsson framhåller även gott samarbetsklimat med de 13 av länets kommuner som tillsammans med Region Dalarna finansierar Dalapop, vars verkliga huvudman är Musik i Dalarna.
Har det ständigt intensiva arbetet och insikterna det ger förändrat Dalapop, och er som individer?
Pelle Andersson reflekterar.
– Förändringen är att vi ständigt ställer högre krav på både oss själva och dem vi jobbar med. Ofta saknas branschkunskap hos många artister, vilket är något vi arbetar mycket med via bland annat föreläsningar i ämnet.
– Som artist måste man vara beredd att verkligen investera i sig själv, drivet och viljan är på sätt och vis vår främsta belöning. De artister som visar att de vill mest får också mest hjälp av oss.

I torsdags tvinnade duon nätverkstentakler på Grammisgalan, upplägget med Dalapop-musikanter i IBF Faluns periodpauser uppges vara en lyckad fusion av kultur och idrott, och det lika omfattande som dramatiska arbetet inför årets Dalecarlia Music Awards den 4 april på Fryshuset i Borlänge är i full gång.
Sistnämnda firar länets musikliv med pompa, ståt och utmärkelser för utmärkta tonala prestationer, och inte mindre än sju band håller livefanan högt under aftonen. Att galan engagerar Dalarna kan Daniel Olsson intyga.
– Det har slagits nytt rekord i allmänhetens nomineringar, avslöjar han.

Och ramar in det av kunnande, kraft, melodier och medvind präglade landskap som eldar på framåtandan.
– Vi känner en stor support och stöd från musikscenen i Dalarna.
– Vi gör ju det här tillsammans.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS