Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Maserfrakts chaufför Lotta Eliasson kör grus till Salboheds Bygg och Anläggning som just påbörjat utbyggnaden av Åsbo handelsplats.
Foto: Lisa Björklund

Dalaföretaget som levererar allt från grus till matvaror

AVESTA. Maserfrakt är en av Sveriges största leverantör av anläggningstjänster. Bland annat erbjuder de maskintjänster samt transporter av berg- och grusmaterial. – Vi transporterar det mesta, men oftast är det grus, säger Jon Åström, säljare på Maserfrakt i Avesta.

Telefonen går varm på Maserfrakts kontor i Källhagens industriområde i Avesta. Här jobbar tre personer. Det är säljaren Jon Åström, vikarierande administratören Malene Bivesjö och transportledaren Peter Mörk. Den sistnämnde är den som tar emot kundsamtalen.
– Nu var det just en kille som ringde in och beställde två lass grus till imorgon. Han bygger ett hus och tillverkar en grund. Nu gör han yta för grunden, säger Peter Mörk.

Maserfrakt startades i Borlänge redan 1939 och består av hela 270 delägare.
På tio platser i Dalarnas län – och på sex i Gävleborgs län – finns kontor. Tjänsterna som företaget utför är indelade i två sektioner: anläggning och distribution. I Avesta sysslar man med anläggning.
– Vi håller på med grus och industrigods. Det kan vara transporter av reservdelar, plåt- och järndetaljer till industrier.

Transportledaren Peter Mörk och säljaren Jon Åström. Foto: Lisa Björklund

Transporterna sker oftast till platser i Mellansverige, exempelvis till Stockholm och Gävle. På distributionssidan däremot går transporterna över hela landet. Det kan vara laster med exempelvis industrigods eller livsmedel. En av de största kunderna är matvarujätten Ica.
I Avesta tar Peter Mörk och Jon Åström emot uppdrag från både privatpersoner och företag. På vårkanten ökar intresset för exempelvis grus och matjord från husköpare. Då kommer ”vårpysslet”, menar Jon.
– Då vill man lägga på lite mer grus på grusgången eller köpa täckbark och matjord till att förbättra rabatterna och gräsmattan.

För den som vill anlägga en ny grusgång, eller kanske en parkering, är det lite att tänka på säger Peter.
– De flesta har inte så stor aning om vad de egentligen behöver, så man får vara lite förhörsledare. Med vår kunskap kan vi hjälpa till.

Till utbyggnaden av Åsbo handelsplats levererar Maserfrakt grus. De forslar även bort schaktmassor och hyr ut dumprar. Foto: Lisa Björklund

Peter förklarar att man exempelvis behöver ta reda på vilken typ av mark parkeringen ska ligga på. Är det på en gräsmatta måste matjorden grävas bort, minst en halvmeter ner. När man nått fast lermark ska en fiberduk läggas på. Fiberduken täcks sedan med grovt grus.
– Det ska vara ganska grova stenar. Sen lägger man lite grannare grus uppepå, så bilarna kan åka i det.

Huvuddelen av uppdragen som inkommer till Maserfrakt i Avesta kommer dock från företag som till exempel Salboheds Bygg och Anläggning, Grönvallens cementvaru och Grytnäs Gräv. Även Avesta kommun är en stor kund för både grus och snöröjning.
– Vi har mycket snöröjning på vintern åt Avesta kommun. Men det är inte bara plogning vi gör. När det är mycket snö måste det köras bort. Sen är det sandupptagning som vi har också, säger Jon Åström.

Jon Åström visar arbetet vid Åsbo handelsplats. Foto: Lisa Björklund

Han och Peter berättar att en stor kund är Salboheds Bygg och Anläggning. Företaget har just påbörjat utbyggnaden av Åsbo handelsområde på uppdrag från Avesta kommun.
– De började faktiskt igår så det är ganska nytt, säger Peter.

Till Salboheds Bygg och Anläggning kör Maserfrakt ut husleveranser, maskiner och grus. De kör också bort schakt som ska till tippen.
Det nya handelsområdet kommer att ligga norr om riksväg 70, i närheten av Get Johannas väg.

 

 

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!