Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Vid Dalstugans scen (bakom Thomas och Yvonne Jansson) sker musiken under Tisdagsträffarna.
Foto: Pär Sönnert

Dags för 18:e upplagan av Tisdagsträffarna i Säterdalen

SÄTER. De populära Tisdagsträffarna i Säterdalen har säsongspremiär nu på tisdag, den 23 maj. De första träffarna i år kommer dock att bli något annorlunda, vilket beror på att en ny gräsmatta har rullats ut framför stora scenen – och där får inga fordon parkeras förrän framåt midsommar. – Det blir lite begränsat men vi får göra det bästa av situationen, säger Thomas Jansson som är i startgroparna för sin 18:e sommarsäsong i Säterdalen.

Med anledning av den nya gräsmattan har Thomas och Yvonne Jansson valt att minska antalet Tisdagsträffar från 16 till 15 i sommar.
– Vi har skjutit på premiären en vecka men på tisdag är det äntligen dags. Den här begränsningen innebär att det inte blir så många fordon som vanligt nere i själva Säterdalen de första Tisdagsträffarna. Beskedet vi har fått är att inga bilar får köra på den nya gräsmattan förrän efter midsommar men vi hoppas att det inte dröjer så länge, säger Thomas Jansson.

Yvonne och Thomas Jansson laddar för sin 18:e säsong som de sköter nöjesdelen av Säterdalen. På tisdag, den 23 maj, äger säsongens första Tisdagsträff rum. Foto: Pär Sönnert

Inledningsvis kommer man därför att använda parkeringen nere i Säterdalen som uppställningsplats för veteranfordonen.
– Vi hoppas att turisttåget Turis kan köra många turer upp och ner så att de som har svårt att gå kan åka med det lilla tåget i stället. Vi får göra det bästa av situationen och vi hoppas på förståelse från besökarna, säger Thomas Jansson.
Träffarna sker varje tisdag hela sommaren, fram till och med finalen den 29 augusti. Förutom veteranfordon hålls även en stor loppis varje tisdag, liksom musikunderhållning.
– Folk tror kanske att det mest är raggarmusik men vi har en väldig bredd på artisterna, säger Thomas.

Yvonne och Thomas Jansson påpekar att de första Tisdagsträffarna för säsongen blir något mer begränsade än vanligt, eftersom den stora gräsmattan framför stora scenen är nylagd och där får inga fordon köras förrän till midsommar. Foto: Pär Sönnert

Precis som vanligt blir det även andra slags arrangemang i Säterdalen i sommar.
– Vårt stora dragplåster, för andra året i rad, är Theoz som var med i Melodifestivalen i år igen. Han drog 2 000 besökare i fjol och vi har sålt många biljetter till hans konsert även i år. Jag fick nys om att han skulle vara med i Mello i år igen så då var jag snabb med att boka in honom och lyckades få till en lördag, säger Thomas Jansson.

Så här såg det ut på en av fjolårets Tisdagsträffar i Säterdalen. För över 30 år sedan köpte Annica Björklund denna Cadillac -59. Rätt som det var dök Stefan Hedström från Hedemora upp. Det var han som sålde bilen till Annica och de har inte träffats sedan dess. Stefan säger att han ångrar att han sålde bilen, men Annica vill inte sälja den tillbaka. Foto: Sara Flodin

Återvänder gör även Dolly Style.
– Det kom 1 000 besökare till deras konsert i fjol. Vi har även flera barnteatrar, bland annat med Pettson och Findus samt Alfons Åberg. Nationaldagen är på en tisdag i år så den Tisdagsträffen blir det lite extra jippo.
Det traditionella midsommarfirandet på midsommaraftonen följs av det nästan lika traditionella firandet på midsommardagen.
– Då kommer 100% Uggla, en tribute till Magnus Uggla, samt Moderna Tider, som är ett tributeband till Gyllene Tider. Under sommaren har vi även en hyllningskväll till Jerry Lee Lewis, som gick bort i höstas. Det blir en helkväll med musik från 1950- och 60-talet, säger Thomas Jansson.

Yvonne och Thomas Jansson laddar för sin 18:e säsong som de sköter nöjesdelen av Säterdalen. På tisdag, den 23 maj, äger säsongens första Tisdagsträff rum. Foto: Pär Sönnert

Efter två katastrofala år under pandemin kunde paret Jansson i fjol åter välkomna besökarna tillbaka till Säterdalen.
– Det blev en bra sommar i fjol, efter den totala krisen under pandemin då vi knappt kunde arrangera något alls, säger Thomas Jansson.
Vilken sommar i ordningen blir detta för er i Säterdalen?
– Den 18:e, så nu börjar vi hitta här nere… Tisdagsträffarna körde vi i gång med direkt så det blir 18:e säsongen där med. Och eftersom det hela är så väldigt väderberoende hoppas vi på tur med vädret i sommar, säger Thomas Jansson.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!