Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Christer Eriksson Solbrand tycker att betraktaren av hans tavlor ska sätta sig på en stol och sitta stilla för att titta en längre tid.
Foto: Sara Flodin

Christers motiv ligger i betraktarens ögon

AVESTA. Avestasonen Christer Eriksson Solbrand ställer ut oljemålningar i Avesta konsthall fram till den 11 oktober. Christer fick 1970 en väska med oljefärger från sin mormor som bodde på Corneliusgatan i Avesta. – Sedan dess har jag målat, berättar Christer Eriksson Solbrand.

Sedan oktober 2022, efter pensionen, jobbar Christer med måleriet på heltid. Han målar sju dagar i veckan.
– Det konstiga är det faktum att jag, en 63-årig gubbe, sitter i en ateljé timme ut och timme in, sju dagar i veckan och håller på med det här, säger Christer som arbetat som psykolog och bor nu i Uppsala.
Christers bilder byggs upp av fält med noggrant utvald färgskala. En serie har en jordnära palett i blått och brungrått. De olika fälten målas över många gånger innan Christer tycker att han hittat rätt uttryck. Han jobbar även med stänk och fläckar för att få en perceptuell upplevelse.

En av Christer Eriksson Solbrands tavlor, som alla andra utan namn. Foto: Sara Flodin

I perioder har Christer målat figurativt.
– Men jag tycker att det blir så tråkigt för då måste jag bestämma innan vad det ska bli och så blir det ett genomförande. Det blir bara hantverket som blir kvar, men här är det både hantverk och process tills jag bestämmer mig för att jag kommit fram.
Christer tycker att själva förutsättningen med hans konst är att betraktaren själv får bestämma vad den föreställer. Det är anledningen till att han aldrig döper sina målningar.

Christer målar varje dag. Foto: Sara Flodin

– Jag vill inte styra vad någon ser. Att söka vad bilden betyder kan leda till att man inte får syn på själva bilden.
Christer jobbar med serier i olika färgskalor. På utställningen visar han även bilder gjorda med oljepastellkritor. Tavlorna är i olika storlek och tre av dem har ett större format.
– Jag visar tre bilder i storlek 170×125 som har en väldigt färgstark palett.
Christer gillar alla sina tavlor, men de är till salu eftersom han måste sälja dem för att få tillbaka materialkostnaden.
– Tre kilramar kostar
5 500 kronor, så jag betalar en massa pengar för att visa upp mina bilder för Avestaborna, säger han med glimten i ögat.

Jonas Kjellgren har hjälpt Christer Eriksson Solbrand att välja ut tavlor till utställningen. Jonas tycker inte att det är någon konst att välja av Christers bilder. Foto: Sara Flodin

För Christer är det den nyfikna processen att bygga tavlan med färger som är det viktiga.
– Varje bild blir som en resa för mig. Den specifika resan kan jag inte förmedla till någon annan. Den resan är unik för mig.
Christer hoppas att
Avestaborna tar sig tid för att titta på tavlorna under en längre tid.
– Om man sätter sig framför en sådan här målning och glor kan man få en liten resa in i målningen, tipsar Christer.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!