Ulrika Korkala visar att det finns gott om granar i Finnpers backe intill Finngammelgården.
Foto: Maria Karlsson

Bygdegillet bjuder in till granplockning

SKATTLÖSBERG. Nu ska granarna i Finnpers backe sprida glädje i stugorna och bidra till upprustning av Finngammelgården och Luossastugan. – Folk får ta med eller låna en såg och ”plocka” en egen gran till jul, säger Ulrika Korkala.

Ulrika och hennes medarbetare i Skattlösbergs bygdegille har fullt upp just nu. Nyligen bjöd de in till Adventsstickmys med guidad tur vid Finngammelgården och den 9 december är det dags för julplockning i Finnpers backe.

Yngve Thorné, ordförande i föreningen, berättar att de vårdar bland annat skogsbrynet för den biologiska mångfaldens skull. Här finns en speciell flora med många arter som är värda att bevara.
Men det är ett omständligt arbete att röja sly för att hålla landskapet öppet så i år kom Ulla Andersson i föreningen med idén att låta andra komma och såga sina egna granar.
– Vi tar 200 kronor för varje gran och då får vi hjälp med röjningen samtidigt som vi får in pengar till underhåll av byggnaderna, säger han.
Vissa granar ska lämnas men de som vill såga sig en gran får hjälp med vilka granar de kan ta, eller till och med någon enbuske kan det bli tal om, menar Yngve.

”Julhjälpen” finns också på plats för att ta emot pengar som de sedan köper julklappar och julmat för och skänker till behövande.
– Vi tänkte att det ska vara som den gamla julen, då man skulle tänka på sina medmänniskor, säger Yngve.
– Det är ett jättefint initiativ av två privatpersoner. De har haft insamling på Facebook och både privatpersoner och företag har skänkt pengar dit, men också tjänster som exempelvis en hårklippning, tillägger Ulrika.

I svenskstugan kommer Sandra Christiansen, känd från podcasten ”Trollbunden – om folktro i Dalarna”, att sitta vid elden och berätta om gammalt skrock, magi och folktro.
Det serveras korv, glögg och pepparkakor.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS