Att hundarna gillar butikssäljaren Wilma Andersson är det ingen tvekan om. Panzar vet direkt var det vankas godis.
Foto: Karin Diffner

Butiksägare fick tillbaka framtidstron

BORLÄNGE. För några månader sedan var Lotta Andersson nära att stänga sin djurbutik. Nu planerar hon för tioårsjubileum och har fått tillbaka framtidstron. – Om det fortsätter så här kan vi anställa en till i sommar, säger hon.

Lotta Andersson har alltid haft, älskat och jobbat med djur. För tio år sedan valde hon att sluta på Djurmagasinet i centrum för att starta eget på södra Backa.
– Jag hade funderat ett bra tag för jag ville sköta mig själv, men ville vänta tills Wilma var tio år och lite mer självgående, berättar hon.
Dottern Wilma står några meter bort bakom disken, har hunnit fylla 20 och är numera den enda anställda på Fyra tassar förutom Lotta själv.
– Jag har inte klippt navelsträngen riktigt än, säger Wilma och skrattar.

Lotta Andersson driver butiken tillsammans med dottern Wilma. Nu planerar de för tioårsjubileet.
Lotta Andersson driver butiken tillsammans med dottern Wilma. Nu planerar de för tioårsjubileet.

Även om det var nervöst att starta eget så tycker Lotta att det gick väldigt bra – fram till pandemin och flytten av grannen, Dollarstore.
– Då började det gå åt fel håll.
Kundantalet minskade så mycket att Lotta var nära att låsa butiksdörren för alltid för ett par månader sedan.
– Jag har ju ingen kedja bakom mig som kan stoppa in pengar om det går dåligt.
Men i stället för att ge upp valde Lotta och Wilma att gå ut med ett upprop på Facebook där de vädjade till kunderna att komma tillbaka. Och det gjorde de – med besked.
– Vi fick så sjukt mycket respons. Många tackade oss och sa att vi absolut inte får stänga, berättar Lotta.

Olika experter besöker butiken med jämna mellanrum. Här är det Gunilla Stolpe som behandlar Sandra Hammarlinds hund Panzar med elektroterapi.
Olika experter besöker butiken med jämna mellanrum. Här är det Gunilla Stolpe som behandlar Sandra Hammarlinds hund Panzar med elektroterapi.

För första gången på flera år gick butiken med ett litet överskott under oktober månad och Wilma och Lotta har fått ny kraft att jobba.
– Jag älskar ju det här, att ha kontakt med alla kunder, känslan när man kan hjälpa deras hundar eller katter och den respons man får när det fungerar, säger Lotta.
Hur ser du på företagets framtid?
– Jag hoppas på fortsatt ruljans på kunderna så att vi anställa en till i butiken för att få mer tid att gå på kurser, ordna olika event som familjedagar, uppfödarkvällar eller jaktkvällar, säger Lotta.
Förutom att sälja foder, kattsand och allsköns tillbehör har butiken också olika externa experter som regelbundet kommer dit för att klippa klor, pälsar, ge olika behandlingar eller jobba med problemhundar.
Tioårsjubileet firas sista veckan i november.

Nyligen funderade hon på att stänga Fyra tassar för gott, men nu har Lotta Andersson fått tillbaka framtidstron. "Om det fortsätter så här till sommaren kan vi anställa en till", säger hon.
Nyligen funderade hon på att stänga Fyra tassar för gott, men nu har Lotta Andersson fått tillbaka framtidstron. “Om det fortsätter så här till sommaren kan vi anställa en till”, säger hon.

Fakta: Lotta Andersson.
Ålder: 58 år.
Bor: I Stora Skedvi.
Familj: Dottern Wilma, 20 år, och kooikerhondje-hundarna Märta och Axa.
Yrke: Butiksägare.
Intressen: Jobbet, att vara i skogen med hundarna, umgås med nära och kära samt gå ut och äta.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS