Sex av de mest aktiva medlemmarna i Brunnsjöns Vintervänner, som tilldelats Hedemora kommuns kulturpris 2021. Från vänster: Lars Melén, Jan Bergdahl, Kenth Engström, Rune Bernhardsson på fyrhjulingen, Lennart Fyrk och Tomas Larsson. Högst uppe till vänster ses Rune Bernhardssons hus med “Kontrolltornet”. “När frugan levde så satt hon här i uterummet och tittade på oss med kikaren när vi var ute på isen. Därför kallar vi det för kontrolltornet”, berättar Rune.
Foto: Pär Sönnert

Brunnsjöns Vintervänner fick Hedemora kommuns kulturpris: “Ett erkännande”

HEDEMORA Brunnsjöns Vintervänner har tilldelats Hedemora kommuns kulturpris 2021. I drygt 10 års tid har gänget plogat upp en skridskobana och spårat skidspår på Brunnsjön i Hedemora. “Det känns som ett erkännande för det jobb vi gör”, säger Tomas Larsson, en av de mest aktiva i den ideella föreningen

På sin hemsida beskriver sig föreningen så här: “Brunnsjöns Vintervänner är en ideell förening som jobbar för att skapa bra förutsättningar för ett aktivt vinterliv på och omkring Brunnsjön i Hedemora. Vi vill att alla ska kunna åka skridskor, skidor och spark på Brunnsjön och vi ser till att det blir möjligt”.

Annonsbladet mötte upp sex av de mest aktiva medlemmarna i föreningen i “Kontrolltornet”, Rune Bernhardssons inglasade uterum med fantastisk utsikt över Brunnsjön.
– När frugan levde så satt hon här i uterummet och tittade på oss med kikaren när vi var ute på isen. Därför kallar vi det för kontrolltornet. En gång gick Tomas (Larsson) genom isen så då ringde frugan mig och sa att vi behövde åka ut och fiska upp Tomas, berättar Rune Bernhardsson.
– Men det gick bra, tillägger Tomas Larsson.
– Tack och lov har vi knappt haft något tillbud alls under de här åren. Det var en äldre man som gick igenom isen för något år sedan men han tog sig upp på egen hand direkt, säger Lennart Fyrk som är ordförande i föreningen.

Sex av de mest aktiva medlemmarna i Brunnsjöns Vintervänner, som tilldelats Hedemora kommuns kulturpris 2021. I drygt 10 års tid har gänget plogat upp en skridskobana och spårat skidspår på Brunnsjön i Hedemora. Från vänster: Jan Bergdahl, Lennart Fyrk, Tomas Larsson, Rune Bernhardsson med prischecken på fyrhjulingen, Kenth Engström och Lars Melén. “Det här känns som ett erkännande för det jobb vi gör”, säger Tomas Larsson om att föreningen fått kulturpriset. Foto: Pär Sönnert

Men vi backar bandet drygt 10 år till starten av det som i dag är Brunnsjöns Vintervänner.
– Det började 2010, när jag plogade upp en väg över sjön för att kunna köra hem ved. Sedan märkte vi att folk började nyttja vägen på sjön. Det var flera mammor som gick där med sina barnvagnar. Då sade frugan till mig att jag måste ploga oftare, så att vägen blev bra. På den vägen är det, berättar Rune Bernhardsson.
– Vi som är mest aktiva i föreningen har känt varandra sedan tidigare men vi har lärt känna varandra mycket mer i och med föreningen, säger Lennart Fyrk.

Brunnsjöns Vintervänner plogar upp en skridskobana på 4,5 kilometer och drar skidspår som är fem kilometer långt.
– Folk kan ta sig ut på sjön på flera olika sätt, till fots, med skridskor eller på skidor, säger Lars Melén, som kassör i föreningen.
– Om det är lagom med snö så tar det nog runt 4,5 timmar att ploga upp allt. Och Tomas har kontakter med isracingförare så vi brukar köra upp en yta för isracing och ett litet flygfält, säger Rune Bernhardsson.
– Flygfältet används av de som kör radiostyrda flygplan. Under åren har vi haft förare här från nio nationer som har kört isracing på Brunnsjön, säger Tomas Larsson.

Tomas Larsson och Rune Bernhardsson med chcken på 10 000 kronor, pengar som kommer väl till pass för en liten ideell förening. Foto: Pär Sönnert

Vilka är de optimala väderförhållandena för att isen ska bli så bra som möjligt?
– När det fryser på utan att det kommer snö, det är det allra bästa. Förhållandena är riktigt bra i år när det blev kallt men inte föll någon snö. Förra vintern var däremot hopplös. Då kom det fyra centimeter snö och sedan blötsnö uppepå där. Då plogade vi upp banor på Hönsan i stället. Det blev dock ett par bra veckor på Brunnsjön till slut, säger Tomas Larsson.
– Vi kunde starta säsongen ovanligt tidigt denna vinter, säger Kenth Engström.
– Ja, så här tidigare har vi nog aldrig kunnat ploga tidigare, säger Rune Bernhardsson.
– Men det är ju Kung Bore som styr helt och hållet när vi kan köra i gång, betonar Jan Bergdahl.
– Isen är drygt 25 centimeter tjock nu, på det tunnaste stället. Kenth brukar åka runt på sjön och känner efter och mäter, säger Jan Bergdahl.

Vintervännerna brukar arrangera Brunnsjödagen i januari eller februari men väderförhållandena har gjort att dagen inte kunnat hållas på ett par år.
– Vi hoppas kunna arrangera dagen denna vinter, säger Jan Bergdahl.

Föreningen har en imponerande maskinpark som används för att sköta plogandet.
– Vi har två fyrhjulingar, en traktor och två snöslungor, säger Lennart Fyrk.
– Glöm inte ishyveln. Dessutom kan vi låna min mågs jordbrukstraktor, om det behövs, säger Rune Bernhardsson.
– Och så har vi en hel maskinenhet som skruvar på fordonen och håller dem i bra skick, säger Lars Melén,

Jan Bergdahl vill rikta ett tack till Svenska Flytblock som sponsrar föreningen på ett speciellt sätt.
– De sponsrar oss genom att låta oss förvara våra maskiner i ett garage hela vintern. Det är oerhört värdefullt för oss, säger Jan.

Rune Bernhardsson har en fantastisk utsikt över Brunnsjön från sitt hus på Västkusen. Foto: Pär Sönnert

Hur känns det att bli belönade med kulturpriset?
– Det känns som ett erkännande för jobbet vi lägger ner, säger Tomas Larsson.
– Ja, det känns fint. Och vi får mycket uppskattning och pepp från folk på vår Facebook-sida, säger Jan Bergdahl.

Det märks att gänget har roligt tillsammans. De pratar i munnen på varandra och skämtar ständigt sinsemellan.
– Vi är ett härligt gäng och har mycket roligt ihop. På somrarna försöker vi åka ut med flotten minst en gång, så att vi även träffas sommartid, säger Rune Bernhardsson.

Motiveringen:
“Brunnsjöns Vintervänner är en ideell förening som under mer än 10 år, år efter år sett till att allmänheten har tillgång till en vinterarena. Det har skapat möjligheter för både stora som små att bland annat åka skridskor, skidor, sparkåkning och promenader.
De år som det varit möjligt har föreningen arrangerat Brunnsjödagen med olika aktiviteter och korvgrillning. Även månskenturer har genomförts där man genom att med marschaller lysa upp runt hela sjön för att under kvällstid kunna besöka arenan.
Föreningen har genom sitt arbete skapat en mötesplats under vintern och därmed bidragit till en bättre folkhälsa. Därför är Brunnsjöns Vinter vänner väl värda Hedemora kommuns kulturpris för år 2021”.

Fotnot: Efter publiceringen av artikeln om Brunnsjöns Vintervänner har Ulf Larsson i Hedemora hört av sig till Annonsbladet Dalarna. Ulf vill förtydliga att det är han som drar upp skidspåren på Brunnsjön.
– Det har jag gjort i 40 år nu. Jag var med i Vintervännerna när föreningen startades men sedan spårade jag i Vasaloppsklubbens regi och de senaste åren har jag spårat helt på egen hand, berättar Ulf.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 2, 2022.

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,366453" yot yod ap]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS