Innevarande säsong är i sin absoluta upplösningsfas. Efter detta är den segerrika sportsagan om Thomas Brottman och IBF Falun över, åtminstone för den här gången.
Foto: Sonny Jonasson

Brottman och IBF avrundar mäktig epok

FALUN. Thomas Brottman. Ett av innebandyvärldens tunga namn. Vars densitet kan mätas i guld och en triumfatorisk tirad med IBF Falun. Efter åtta raka säsonger är IBF-sagan all. Nästa kapitel skrivs som förbundskapten. – Det jag kommer att sakna mest är det här vardagliga på innebandygolvet och att träffa grabbarna, konstaterar han.

IBF Faluns herrar och Thomas Brottman är nu inbegripna med slutscener till ett stycke idrottshistoria av ädel valör, sett till såväl samspel som sportsliga succéer.
Efter många år och många framgångar är Brottman inne på en lång sejours slutspurt för Faluklubben.
Sedan återkomsten till Lugnet (han har tidigare såväl coachat som spelat för Falun) inför säsongen 2013/2014, har tränaren och den rosasvarta brigaden fått begrepp som “superlag” och “stjärnspäckade” att kanske mer än någonsin kännas motiverade.
Man har klätt superlativ i verklighet.
En ekipering som inrett klubbens digra pokalskåp med inte mindre än fyra SM-bucklor bärgade under gemensam flagg.

Tränare Brottman – vid sargsidan bland annat även flankerad av assisterande coachen Eric Björk – framhåller dock värdet av att ha båda sulorna på mattan.
I synnerhet när det bränner till i ett slutspel.
– Det får inte vara alltför stor skillnad mellan seriematch och slutspel, man måste ta sig an varje match proffsigt och behålla lite lugn, kanske framför allt som tränare.
– Men det är klart att man vaknar till lite extra när det blir lite mer hetta i de här säsongsavslutande kamperna, redogör han.

Semifinalserien mellan Falun och Kalmarsund, där Falun leder 3-1 i matcher, har varit pausad på grund av konstaterade coronafall i båda lagen. I ett pressmeddelande från Svensk Innebandy klargörs nu att de båda klubbarna, SSL, förbundet, finalarenan samt sändande SVT och Expressen enats i följande upplägg: semifinalen återupptas med match 6 och potentiellt 7 på Kalmarsunds hemmaplan den 27 och 28 april. En eventuell sjunde match liras i Falun den 30 april.

Finalen flyttas till söndag den 2 maj, där Falun eller Kalmarsund ställs mot finalklara Storvreta. Damernas final spelas som planerat på ordinarie finaldag den 24 april. Arena för båda finalerna är Gavlehovshallen i Gävle.

Thomas ger en ögonblicksbild av motståndaren Kalmarsund baserat på intrycken hittills.
– De är erkänt starka i matchernas öppningsskede, men om man är på tårna från början och lyckas bromsa den anstormningen är de aningen lättare att hantera, analyserar han.

Han har så här långt också mycket gott att säga om de egna spelarnas bedrifter.
– För många av våra grabbar är nu slutspelsoskulden borta, och de har svarat för väldigt gedigna insatser.
– Vi har en ryggrad av mer rutinerade spelare som ska bära upp laget, men sedan är det upp till de yngre att fylla på och kliva in i de här större sammanhangen. Och det tycker jag de gjort riktigt bra de sista matcherna, berömmer Brottman.

Om Thomas Brottman och IBF Falun positionerar sig på ena planhalvan i SM-finalen, väntar alltså på den andra motstånd i form av Uppsalaklubben Storvreta som semifinalbesegrade Mullsjö efter en tuff matchserie.
Detta Storvreta som länge prenumererat på posten som IBF Faluns ärkerival och ständige konkurrent om titeln som “herre på täppan” i svensk innebandy.

Thomas tyngdpunkt vilar tveklöst på Faluns egen prestation, men konstaterar att han hållit lite koll också på övrigas prestationer.
– Förutsätter att vi, om vi går till final, i så fall möter det bästa laget.

Hans vision för spelet innebandy innefattar vetskaper grundade i framgångar som både spelare och tränare.
Som ny förbundskapten för svenska landslaget blickar han efter slutspelet mot ett första landslagsläger i mitten av maj.
Verktygslådan är till bredden späckad med både bekanta Brottmanska grepp likväl som vässade vyer för framtidens lir.
– De har valt mig utifrån det jag gjort här i Falun, så visst tar jag med mig mitt innebandytänk in i landslaget.
Uppdraget som landslagsbas delas med Niklas Nordén, vars CV visar meriter som spelarutvecklingsansvarig på innebandyförbundet och även som tränare för Växjö. Som han 2017 ledde till SM-final mot just Falun.

Thomas Brottman betraktar det hela med tillförsikt.
– Jag och Niklas vill ju utveckla innebandyn, och det här är en spännande utmaning.
De stora skor som efterlämnas av Brottman på Guide arenas blå golv är sannolikt inte lätta att fylla, men uppdraget tillhör erfarne topptränaren Nicklas Hedstål, närmast från ledaruppdrag i schweiziska Zug United.
Nuvarande IBF-coachen tror att tajmingen för förändring nu är den rätta.
– Ja, det här är nog ett rimligt läge att gå vidare och testa annat. Vissa av killarna har jag tränat i 13 år, jag tror att det kan vara bra med lite nya infallsvinklar för spelarna.
Är det ett “farväl”, eller kan du se dig själv återvända till IBF Falun?
– Jag har skrivit 4-årskontrakt med landslaget och nu väntar fokus på det nya. Men vad vet man, om jag längre fram fortfarande brinner för det här och intresse från klubben finns så får man ta det då. Ingenting är ju omöjligt, tiden får visa vad som händer och sker, resonerar Thomas.

När en lång epok i environger tillhörande IBF Falun går mot sitt slut, kan han reflektera över en era som skänkt minnen för livet inom innebandyns snabbfotat taktiska intriger.
Känns varje träning och match nu lite som “sista natten med gänget”?
– Nja, det är nog mest media som lyfter den grejen. Jag har faktiskt inte tänkt på det så mycket, det rullar på så snabbt hela tiden att man inte riktigt hinner stanna upp och reflektera.
– Men sedan, när säsongen är över och jag liksom kliver av från klubben, så kommer det väl. Och det är klart att jag kommer att sakna det här. Allra mest det här vardagliga på själva innebandygolvet och att träffa grabbarna, säger Thomas Brottman.


Thomas Brottman
Ålder: 50
Bor: Falun
Yrke: Innebandytränare och målare

Guldfacit som spelare:
• Balrog 1993
• Balrog 1996
• Warberg 1998
• Balrog 2004
• VM-guld med svenska landslaget 1996
• VM-guld med svenska landslaget 1998

Som tränare:
• Storvreta 2011
• Storvreta 2012
• Falun 2014
• Falun 2015
• Falun 2017
• Falun 2020

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS