Först ska Jocke Nyström vara ledig, men sedan kan det hända att han dyker upp i ett kök i Sälen, på västkusten eller kanske börjar jobba på Matjes Emils gård.
Foto: Karin Diffner

Nu lämnar Nyström sitt kök – bröder tar över

BORLÄNGE. Efter 18 år lämnar Jocke Nyström över kastruller och förkläden till David och Emil Ingman. – Jag inte vet om det ska bli gravöl eller champagne, men det är glädjande att veta att det är just de här killarna som tar över, säger han.
Bröderna David (till vänster) och Emil Ingman tar nu över restaurangen i Trafikverket efter Jocke Nyström.

Jocke Nyström har varit i restaurangbranschen sedan han var 15 år. Han drev golfkrogen i Aspeboda 2005 när han blev övertalad av en golfspelare att ansöka om att få ta över lunchrestaurangen på dåvarande Vägverket.
– Det var en hel bibba papper man måste fylla i eftersom det handlade om en statlig upphandling och jag lämnade in den en timme före deadline, berättar Jocke.
Sedan dess har han drivit Kök Nyström och inte ångrat det en sekund.
– Det var en utmaning men roligt från första dagen. Vi försöker göra varje dag så bra vi bara kan och får också kvitto på det varje dag, säger han.
Men nu, som 53-åring, börjar Jocke få nog av att tävla mot sig själv om att vara så bra hela tiden. Dessutom skulle det vara skönt att slippa lite personalansvar, menar han.
– Så jag ska inte öppna något nytt ställe; det behöver ingen vara orolig för.
Vad ska du göra, då?
– Jag ska vara ledig till att börja med. Sedan får vi se vad som händer.
Han erkänner att han hoppas få komma tillbaka lite då och då som hustomte.
– De har sagt ja, men sedan vet man inte vad som händer när jag väl lämnat över nycklarna, säger han och skrattar.

Bröderna Ingman är nästan uppvuxna i ett kök då mamma Lena Reyier varit kökschef och drivit café under deras uppväxt.

Och även om bröderna skojar tillbaka om att de kommer att slänga ut Jocke, så märks det hur mycket han har betytt för dem.
– Det är ju han som har uppfostrat oss i köket, konstaterar Emil.
– Vi kommer absolut att använda oss av Jocke en hel del när det gäller administration, rutiner och sådant, fortsätter David.
Bröderna Ingman har varit anställda av Jocke Nyström sedan de tog studenten. De lyfter flexibilitet i arbetstiderna för att exempelvis ha möjlighet att idrotta och variationen i arbetsuppgifterna som stora trivselfaktorer.
– Vi har haft luncherna i grunden, men också guldkanten med catering, bröllop och fester, säger Emil.
Ska ni heta Kök Ingman nu?
– Nej, vi kör på det här namnet just nu och några år till i alla fall, säger David.
Kommer gästerna att märka något?
– Nej, inte de närmaste månaderna. Vi får se efter sommaren vad vi känner att kan utvecklas, men jag tror inte det blir några stora förändringar.
Ägarbytet skedde den 1 juni. Restaurangen har elva anställda som följer med i köpet.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS