Sandra Eriksson, Lars-Göran Jonsson, Mats Åhs, Lars-Olov Spjuth och Theo Persson är kritiska till att belysningen tagits bort längs Smedjebacksvägen.
Foto: Karin Diffner

Boende kritiska till borttagna vägbelysningen

ROMME. För två och ett halvt år sedan släcktes belysningen på en sträcka längs Smedjebacksvägen. De boende anser att det är farligt, framför allt för skolbarnen, och har protesterat på olika sätt. – Men vi har inte fått svar. Alla säger att det inte är deras bord, säger Mats Åhs.

I juli 2020 släcktes belysningen ner på en sträcka av Smedjebacksvägen mellan infarten till Tunets skola och byarna Hesse och Hedgårdarna.
– Det är vansinnigt att det ska vara mörkt på en så stor väg där det går mycket trafik och både lastbilar och bussar till Romme Alpin på vintrarna, säger Mats Åhs, en av dem som engagerat sig i frågan.
Enligt honom stannar inte skolbussen längre på sträckan eftersom det även är mörkt vid busshållplatsen. Och att den vanliga linjebussen ska stanna kan man inte heller vara säker på eftersom hållplatsskylten försvann i samband med att stolparna togs ner i december.

Theo Persson som går i sjuan på Gylle har varit med om att bli förbiåkt trots att han stod vid hållplatsen i reflexväst.
– Man är rädd att bussen ska åka från en. Men det är också otäckt att stå och vänta för bilarna kör hur fort som helst och nära, säger han.
– Jag får stå och lysa med bilen för att Theo ska synas, fortsätter hans mamma Sandra Eriksson.
Det är 50 kilometer på sträckan, men byborna uppskattar att hastigheten i många fall är betydligt högre.
– Minst 70-80, säger Lars-Göran Jonsson.

Byborna i Hesse och Hedgårdarna är kritiska till att belysning har tagits bort efter Smedjebacksvägen. De tycker att det är farligt, framför allt för de barn och unga som måste gå på vägen eller vänta på bussen. Theo Persson är en av dem. Foto: Karin Diffner

För dem som ska ta sig till Tunets skola eller till busshållplatsen vid Rommevägen väntar nu en promenad på cirka en kilometer längs bilvägen.
– Vi hänvisas till alternativa vägar, men det finns bara Långsjövägen och den är lika svart den, säger Sandra Eriksson.
Byborna är kritiska till att de bollas runt mellan olika instanser och inte får några svar.
– Det vore reko att komma hit och ta ett möte, men alla gömmer sig bakom sina skrivbord, säger Mats Åhs.

En del av vägen ansvarar kommunen för medan Trafikverket har hand om resten av sträckan. Därför har båda instanserna samt Borlänge Energi fått ta emot klagomål från de boende. Bland annat har de lämnat in 300 namnunderskrifter för att få tillbaka belysningen.
– Vi skulle få en cykelväg, men det verkar heller aldrig bli av. Men i så fall hade det väl varit bättre att ha kvar belysningen tills den var klar. Det är ju bättre att gå på en mörk cykelväg, säger Mats Åhs.

Har ni fått någon förklaring till att belysningen försvann?
– Bara att stolparna var dåliga och lutade, men skulle ju ha gått att stärka upp med en vajer.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS