Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Majblomman i Skedvi
Försäljningen av årets Majblomma inleddes den 10 april. Den allra första majblomman i Stora Skedvi köptes av Birgit Erlandsson, som varit engagerad i den lokala majblommekommittén i Skedvi i över 40 år. Majblomman överräcktes av Holly Bergman.
Foto: Pär Sönnert

Birgit köpte årets första majblomma

STORASKEDVI. Försäljningen av årets Majblomma inleddes i onsdags. Den allra första majblomman i Stora Skedvi köptes av Birgit Erlandsson, som varit engagerad i den lokala majblommekommittén i Skedvi i över 40 år. “För 20 år sedan prisades vi för försäljningen och fick diplom av drottningen”, minns Birgit.

Lokalt i:s utsände mötte upp Elisabeth Hällbo och Birgit Erlandsson utanför Stora Skedvi skola. Den förstnämnda är medlem i styrelsen för den lokala majblommekommittén i Skedvi och den sistnämnda hade fått frågan om att köpa den allra första majblomman i Skedvi.
– Jag började engagera mig inom Majblomman 1976 och höll på fram till 2017. Det var roligt att hålla på med detta, som ju handlar om en bra sak. Jag var ordförande för kommittén här i Skedvi mellan 1991 och 2017, i 26 år, säger Birgit Erlandsson.

Majblommeförsäljningen 2004, för 20 år sedan, minns hon särskilt.
– På den tiden fanns det en tävling inom majblommorna, om vilken klass som sålde flest. Tävlingen var uppdelad i två, en för storstäderna och en för landsbygden. 2004 vann vi landsbygdsklassen. Det var helt otroligt. Vi fick åka till Göteborg och göra en massa roliga saker och så fick vi träffa drottningen som delade ut diplom till oss, minns Birgit Erlandsson.

Majblomman i Skedvi
Birgit Erlandsson i samspråk med eleverna i årskurs fyra, som precis hade fått börja plocka med majblommorna och väskorna som de har till försäljning. Foto: Pär Sönnert

Besöket på skolan blev ett kärt återbesök för Birgit som var lärare på skolan i 41 år.
– Det var så jag kom att engagera mig inom majblomman. Men jag har bara varit in här på skolan en gång efter ombyggnationen, på en visning. Det känns kul att vara tillbaka här inne, just den här delen är ju sig lik, säger hon.

Majblomman i Skedvi
Birgit Erlandsson, tillsammans med flera av eleverna i årskurs fyra på Stora Skedvi skola som säljer majblommor i Skedvi i år. Birgit, som fick äran att köpa årets första majblomma i Skedvi, har själv varit lärare på skolan i fråga och även engagerad i den lokala majblommekommittén mellan åren 1976 och 2017. Foto: Pär Sönnert

I fyrornas klassrum höll eleverna på att plocka med sina majblommor och väskor.
– Vi har precis fått hit allt och nyss såg vi en film om hur man sätter upp sin egen digitala webbshop. Numera säljer eleverna både fysiska majblommorna och via sin egen digitala webbshop, säger Ingmarie Järudd, fritidspedagog på Stora Skedvi skola.
– Ja, det där digitala… När det kom, då lade jag av. Jag kände att jag inte skulle fixa det, säger Birgit Erlandsson.

Birgit Erlandsson
“För 20 år sedan, 2004, var Stora Skedvi den klass som sålde flest majblommor i hela landet, i landsbygdsklassen. Det var helt otroligt. Vi fick åka till Göteborg och göra en massa roliga saker och så fick vi träffa dottningen som delade ut diplom till oss”, minns Birgit Erlandsson. Foto: Pär Sönnert

Har du själv sålt majblommor, när du var i de här elevernas ålder?
– Jo, visst har jag det. Jag tror att de kostade 25 öre styck på den tiden och sedan har ju priset höjts gång på gång, säger Birgit Erlandsson.

Årskurs fyra i Stora Skedvi skola, som säljer majblommorna i Skedvi, har 16 elever
– Men det är ju inte alla elever som vill sälja majblommor och det är helt frivilligt. Majblommorna säljs fram till den 1 maj, säger Ingmarie Järudd.

Majblomman i Skedvi
2024 års majblomma bär två nyanser av lila. Foto: Pär Sönnert

Fakta, majblommeföreningen i Stora Skedvi:
Förra året sålde Stora Skedvi skola majblommor för 12 643 kronor.
Försäljningen sker dels fysiskt, och till detta ändamål har eleverna fått ljusgröna försäljningsväskor, dels digitalt via en webshop som eleverna själva har ordnat.
Varje barn erhåller 10 procent av det belopp de sålt för, 10 procent går till klassen, 40 procent till lokalföreningen och 40 procent till Majblomman centralt.
Lokalföreningen i Stora Skedvi bildades 1917, alltså 10 år efter det att Beda Hallberg grundade Majblommans riksförbund i Göteborg.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS