Klas Olsson och Moa Stigsdotter hoppas att projektet ska ta fart och att det blir flera filmpremiärer för unga i Norberg.
Foto: Tharos Gröning

Biblioteket i Norberg satsar på film för unga

NORBERG z Biblioteket i Norberg vill låta unga berätta sina historier med hjälp av film. Klas Olsson och Moa Stigsdotter, som är bibliotekarier, berättar om projektet. – Vi fick idén av projektet Hela Norberg berättar. Där är det äldre som berättar, men nu är det de ungas tur, säger Moa Stigsdotter.

Projektet ska ske i tre steg. Först ska de få skriva sitt manus tillsammans med Oskar Hallbert, som är författare och bor i Norberg. De ska skriva utifrån sig själva och Oskar ska hjälpa dem med att hitta sin egen berättarteknik.
– Han ska ha en skrivarcirkel där han ska dela med sig av sina erfarenheter. Oskar har skrivit flera böcker och är bra på att berätta, säger Klas Olsson.
De kommer att träffas tre gånger i skrivarcirkeln och när berättelserna är klara ska ungdomarna få läsa in dem på ljudfil och gå vidare till det andra steget som är att illustrera och kanske animera sin berättelse. Även där har Klas och Moa anlitat en expert som ska hjälpa till.
– Vi har lånat in en kvinna som heter Jasmin Berge som bor i Stockholm. Hon är illustratör och författare och hon ska hålla i det andra steget i kedjan, säger Moa.
Sedan ska bitarna sättas samman till en kortfilm på en till två minuter. Där de unga får lära sig hur man gör film.
– De ska lära sig ljussättning och hur man använder en kamera. Kanske vara berättarröst och använda olika tekniker för att klippa ihop sitt alster, säger Klas.

Klas Olsson och Moa Stigsdotter hoppas att projektet ska ta fart och att det blir flera filmpremiärer för unga i Norberg. Foto: Tharos Gröning

Det hela ska mynna ut i en filmpremiär på biografen bredvid biblioteket. Klas och Moa lovar att det kommer att vara hela vägen med röd matta och mingel.
I dagsläget är det två anmälda och det behövs minst sex, sju stycken för att projektet ska bli av.
– Jag hoppas att fler nappar. Vi har professionella lärare och det är en unik möjlighet. Jag tror att många vill vara med men kanske inte vågar, säger Klas.
Vill man vara med i projektet kan man höra av sig till Norbergs bibliotek eller gå in på Unkan och prata med personalen där. Projektet sker tillsammans med “Film i Västmanland” och Kulturskolan i Norberg.

Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS