Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Denna höst tränar åtta träningsgrupper, varav tre är nya för säsongen, i basketbollklubben Avesta Diamonds BBK. Lokalt i:s utsände gjorde ett nedslag då flickor födda 2013 och 2014 tränade.
Foto: Sara Flodin

Tvingas spela mot höga korgar

AVESTA. Thomas Lönnström är en basketentusiast som startat basketbollklubben Avesta Diamonds BBK i Avesta. Klubben har sökt och fått pengar från Södra Dalarnas Sparbank för finansiering av sänkbara basketkorgar, men Gamla Byn, som äger Åvestadalshallen, vill inte hjälpa till att betala halva beloppet som fattas för att förverkliga projektet.

Thomas Lönnström är en riktig entusiast gällande basket och han har startat massor av basketklubbar genom åren. Februari 2022 startade han Avesta Diamonds. Innan det hade han dragit i gång klubbar i Östervåla, Heby och Österfärnebo.
– Jag tycker att det är kul att starta ny basketverksamhet, säger Thomas som vill att många ska upptäcka sporten.
När Thomas drog i gång Avesta Diamonds BBK var all basketverksamhet, som Karbo IK drivit, nerlagd.
Thomas började spela basket för över 40 år sedan och har alltid tränat flera lag samtidigt. Han tycker att det är roligt att se när barnen utvecklas inom sporten.
I den nybildade föreningen spelar många nya men lovande talanger från sju år upp till gymnasieålder. Denna höst tränar åtta träningsgrupper varav tre är nya för säsongen.
Lokalt i:s utsände gör ett nedslag då flickor födda 2013 och 2014 tränar. Högt ovanför tjejernas huvuden hänger basketbollkorgarna, 3,05 meter ovanför golvytan. Från årskurs 6 ska barnen spela på den höjden. Innan dess med korgar nedsänkta på en höjd av 2,60 meter. Thomas tror att vissa barn kan tappa självförtroendet när de tvingas spela på höga korgar.
– Det är klart att en del inte orkar att skjuta högt upp. Det är tråkigt om barnen tappar sugen för att de inte orkar kasta bollen på korgen.

Drygt tre meter ovanför golvet sitter basketbollkorgen. I Åvestadalshallen finns endast höga korgar. “Ska inte barnen få utöva sin sport på ett rättvis sätt”, undrar Thomas Lönnström som kämpar för att Gamla Byn ska skjuta till pengar. Foto: Sara Flodin 

Avesta Diamonds fick 2 529 kronor från Avesta kommun i våras för hösten 2022.
– Jag vet inte om jag ska kalla det för ett bidrag eller kaffepengar, säger Thomas.
Den gångna våren fick klubben 15 000 kronor i LOK-stöd, statligt lokalt aktivitetsstöd.
– Det är bra pengar, men inget vi överlever på.
Förra året kostade medlemsavgiften 600 kronor.
– Vi måste höja avgiften, på grund av att halltider och annat blivit dyrare konstaterar Thomas.
Klubben har fått 27 000 kronor från Södra Dalarnas Sparbank för att investera i sänkbara basketkorgar.
– Det är hälften av vad det kostar att sätta upp fyra nya korgar.
Nu vägrar Gamla Byn betala sin andel.
– De betalar inte en spänn. De skiter i det. Vi har suttit med pengarna i över ett år nu. Pengarna är frysta på vårt konto och vi kan betala tillbaka direkt om vi skulle behöva göra det, försäkrar Thomas som också är kritisk till att trasiga saker inte lagas.
– Trasiga basketkorgar som hänger och så har de mage att komma med hyreshöjning, påtalar Thomas.
Åvestadalshallens golv har inte heller uppdaterade basketlinjer.
– Jag förstår att man inte kan få allt på en gång, men man kan väl ha en dialog och inte bara sätta sig på tvären, vädjar Thomas.

Thomas har tränat åtskilliga basketlag och jobbar även som föreningsutvecklare på Östsvenska basketdistriktet. Foto: Sara Flodin

För att komma till basketträningen denna kväll har Thomas kört bil i tre timmar från Vadstena där han har en halvtidstjänst som föreningsutvecklare på Östsvenska basketdistriktet.
– Det är det roligaste jobbet som man kan ha och jag kunde inte tacka nej. De ville väl ha mig på grund av den erfarenhet jag har att starta nya klubbar, tror Thomas.
Varje fredag och lördag kör Thomas tunnelbana i Stockholm. Basketentusiasten har räknat ut att han kör 110 mil i veckan mellan jobben och träningen i
Avesta.
– Jag tar ut lite reseersättning, men tar inte ut någon lön från klubben, försäkrar han.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!