Delar av Norbergs AIF:s trupp som 2020 spelade i division 5. Nu står det klart att NAIF inte kommer att ha något seniorlag i spel under säsongen 2023, vilket är första gången sedan 1925.
Foto: Niclas Bergvall

Avstår seriespel i år – ”Vi har för få spelare”

NORBERG. För första gången sedan 1925 kommer inte Norbergs kommun att ha något herrlag i seriespel i fotboll. Norbergs AIF har nämligen valt att inte anmäla något lag i år. – Det är den bistra sanningen, vi har för få seniorspelare, säger Lars-Göran Dovås i Norbergs AIF.

För 110 år sedan bildades Norbergs AIF och fotbollen var en av sporterna som klubben tidigt hade på programmet.
Klubben var redan 1918 med i seriespel och sedan 1926 har klubben under olika konstellationer anmält ett herrlag till seriespel.
Men 2023, alltså efter nästan 100 raka säsonger, blir det inte så.
– Det är givetvis tråkigt, men det finns inte tillräckligt med seniorspelare. Det är den bittra sanningen, berättar Lars-Göran Dovås.

De senaste åren har antalet spelare sjunkit och i fjol blev klubben utesluten ur division 6 i början av september efter att ha lämnat walkover två gånger.
Nu väljer föreningen att för första gången på nästan 100 år inte ha något herrlag i seriespel.
– Vi lider mycket av att spelare flyttar när de börjar i gymnasiet. I fjol hade vi ett lag i pojkar födda 2005/06 som drog sig ur serien mitt under säsongen.

Men helt hopplöst är det inte enligt Dovås.
– Nej, på ungdomssidan ser det bra ut. Vi har åtta ungdomslag och bra ledare i dessa. Nu hoppas vi kunna bygga upp något nytt och om kanske ett eller två år kan vi ha ett herrlag i seriespel.
Just nu är pojkar födda 2007/08 det äldsta pojklaget, ett lag som tränas av Lars-Göran Dovås.
– Just nu tränar vi utomhus men snart går vi ut på konstgräset. Om några år kan de vara mogna för seniorfotboll.

Norbergs AIF äger sin egen anläggning, Malmhedens IP, inklusive konstgräsplanen som anlades för sex år sedan.
Planen finansierades genom att Arvsfonden gick in med 2,7 miljoner kronor, en halv miljon fick de från Riksidrottsförbundet (RF), drygt 300 000 kronor från Fotbollsförbundets anläggningsfond och en miljon från kommunen för föreningens integrationsarbete.
– Vi krigar på med ekonomin, men nu får vi in lite pengar när Fagersta Södra och Västanfors IF hyr in sig på konstgräset. Det dröjer ju ett tag till innan konstgräsplanen i Fagersta är klar, säger Lars-Göran Dovås.

Klubben bildades för 110 år sedan
Norbergs AIF bildades 1913 och fem år senare klev de in i seriespel och deltog i Nordvästra serien, en av de första serierna i Västmanland.
Säsongerna 1921-22 samt 1926-30 spelade i Västmanlands Bruksring innan de hösten 1930 klev in i det ordinarie seriespelet.
Klubben bytte 1981 till namnet IF NAIF Fotboll som sedan blev Norbergs BK. Bytte därefter till Norberg/Högfors FK efter en sammanslagning med Högfors IF, 2010-13, innan de återgick Norbergs AIF 2014.
Klubben har spelat sex säsonger i division 3: 1966, 1969-71 samt 1975-76. Som bäst kom de på fjärde plats 1976.
Klubbens damer spelade för övrigt i landets högsta serie under säsongerna 1981-82. Senast Norbergs AIF hade ett damlag i seriespel var 2008.

Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS